Svájci tudósoknak sikerült kifejlesztenie egy olyan „orrot”, ami képes megkülönböztetni egymástól az eredeti és a hamis parfümöket.

Az „orr” alatt természetesen egy gépet értünk. A konkrét technológiát elektrosztatikus ionizációs szórásnak (ESTASI) hívják, és a Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem kutatói fejlesztették ki. A tudósok szerint az új módszer a hagyományoshoz képest nagyságrendekkel gyorsabban képes beazonosítani a hamis parfümöket.

A rendszer tesztelése során az eredeti parfümöket ún. modell típusúakkal vetették össze. Az eredmény rendkívül biztató, az ESTASI segítségével rendkívül gyorsan, szinte azonnal észrevették a különbséget az eredeti és a másolat között.

Az ESTASI lényege, hogy az illatmintát magasfeszültségű váltóárammal addig töltik, amíg az ionokat nem kezd szétszórni magából. A gép ugyanis az ionokat veszi górcső alá, és ezeknek köszönhetően képes megkülönböztetni egymástól a mintákat. A teszt során minden vegyületnek egy sajátos „ujjlenyomata” keletkezik, aminek segítségével a későbbiekben könnyedén megkülönböztethetővé válnak egymástól a bevizsgált anyagok.

A módszer legfőbb előnye az elődökhöz képest, hogy a vizsgálatba bevont anyagok csak minimális, vagy épp semmilyen előkészületet nem igényelnek.

Az ESTASI ugyan még nagyon korai, teszt-fázisban van, de ha a közeljövőben bevezetik a használatát, akkor nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy még sikeresebben vegyék fel a gyártók a harcot a hamisítás ellen. 

via: securingindustry