Tavaly nagy felháborodást keltett, mikor kiderült, hogy Kínában engedély nélkül megépítik az UNESCO világörökségi listáján szereplő festői osztrák falu, Hallstatt pontos mását. A turisztikai látványosságnak szánt hamisított kínai városka megnyitotta kapuit a látogatók előtt, sőt az eseményen az osztrák település polgármestere is részt vett.

Az eredeti Hallstatt

A kínai Hallstatt

Sokáig titokban tartották, hogy egy kínai bányásztársaság, a Minmetals Land Inc. a dél-kínai Guangdong tartományban megépíti az osztrák Hallstatt pontos mását. Tavaly, a cég egyik alkalmazottja osztrák látogatása során derült fény a beruházásra, amelynek kapcsán az osztrák fél csalódottságának és döbbenetének adott hangot. Mire azonban a 940 millió euró összegű beruházás elkészült, Hallstatt vezetése is megenyhült.

A tóparti város Kínában is vízparton kapott helyet, jelenleg építési terület veszi körül, amely azt jelzi, a turisztikai látványosság tovább bővülhet. A megnyitót június első hétvégéjén tartották, amelyre Hallstatt polgármestere is ellátogatott. Alexander Scheutz büszkeségének adott hangot, és a kulturális kapcsolatok ápolására tett ígéretet Kínában.

A hallstatti turisztikai központ kezdeti ellenérzése után szintén üdvözölte a falu elkészítését. Adataik szerint ugyanis 2005-ben még évi alig 50 kínai turista látogatott a festői barokk településre, ma már azonban ezrek keresik fel replika városuk eredetijét.

Fotózkodó turisták a replika faluban

Nem mindenki ilyen lelkes azonban a kérdésben. Hallstatt lakosai közül többen is helytelenítik, hogy otthonuk egyedi építészeti és kulturális örökségét másolják, és abból Kínában hasznot húznak. Néhány kínai állampolgár pedig nem érti, miért kell az európai építészetet utánozni, hisz az ázsiai országnak is megvannak a maga elismerésre méltó és különleges építészeti hagyományai.

A fotók után alább egy videót is láthattok a kínai hamis városról.

(Via: Reuters, Financial Post, Google News)