Mintegy másfél millió darab hamis óvszert találtak egy ellenőrzés során a lengyel hatóságok. A hamisítványok egy cseh márka utánzatai. 

Az észak-lengyelországi Gdynia kikötővárosában egy Kínából érkező szállítmányt vizsgáltak át a hatóságok, amikor a másfél millió darab hamis óvszert megtalálták. A szállítmányt egy közép-lengyelországi cég címére érkezetett, így valószínű, hogy a hamis gumikat az országban terjesztették volna.

A másfél millió hamis óvszer értékét 50 ezer euróra becsülik. A hamisítványok egy cseh márka utánzatai. Az eredeti gyártó megerősítette, hogy a lefoglalt kondomok hamisítványok.

A mostani egyébként idén már a második eset, hogy Lengyelországban Kínából érkező hamis óvszert találnak. Februárban egy kisebb tétel már előkerült ezekből. 

Talán mondanunk sem kell, hogy a hamis óvszerek forgalomba kerülése és felhasználása igen kockázatos lenne. Ezek minőségét ugyanis nem ellenőrzik, vagy ha ellenőrzik is, nem olyan szigorú szabályok szerint, mint az eredeti gumikét, így kétséges, mennyi védelmet nyújtanak a nem kívánt terhességgel vagy a nemi úton terjedő betegségekkel szemben. A hamisítványok esetében ráadásul jellemző probléma, hogy gyártási körülményeik sem felelnek meg a higiénés előírásoknak, így az óvszerek önmagukban is fertőzésveszélyt jelenthetnek a felhasználókra nézve.

(Via: thenews.pl)