A múlt héten írtunk róla, hogy a nemzetközi szinten elismert építész, Zaha Hadid terveinek lemásolásával épül egy épületkomplexum Kínában. Az eset pikantériája, hogy a két épület egyaránt Kínában, s egyszerre épül, sőt a másolat akár hamarabb is elkészülhet, mint az eredeti.

Nem először fordul elő, hogy az ázsiai ország építészei máshonnan „merítenek ihletet”. Alább erről mutatunk gyűjtést.

Francia és Kínai Eiffel-torony

Zaha Hadid és a pekingi Wangjing Soho-ra megbízást adó beruházó bírósághoz fordult a Chongqing-i másolat ügyében. A testület várhatóan nagyobb összegű bírságot szab ki az ügyben, de nem valószínű, hogy az utánzat épület megsemmisítéséről határozna. Pedig, erre volt már példa. Az 1990-es években a Corbusier Alapítvány nyomására lerombolták azt az épületet, amely a Le Corbusier által tervezett franciaországi Ronchamp kápolna mintájára épült Zhengzhou régióban.

Balra a francia Ronchamp, jobbra az utóbb lerombolt másolat

A kínaiak azóta sem riadnak vissza a nyugati épületek másolásától. Kelet-Kínában például megtalálható a Tower Bridge másolata, igaz, ennek kétszer annyi tornya van, mint az eredetinek, és felvonóhíd funkcióját sincsen. Szintén Kelet-Kínában építették meg a párizsi Eiffel-torony másolatát, Sanghajtól nem messze pedig egy Tudor-kori angol falut is felhúztak, amelynek autentikusságát piros telefonfülkékkel, valamint Winston Churchill és Harry Potter szobrokkal próbálják erősíteni. Bár a faluba kínai lakók nem nagyon költöztek, a turisták körében népszerű a beruházás.

Balra a brit Tower Bridge, jobbra a kínai verzió

Tudor-falu és piros fülke Kínában

Az épülethamisítás egy újabb példája a kínai Hallstatt, amely az osztrák Alpokban megbúvó, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő tóparti falu pontos mása. A replika falut tavaly adták át Dél-Kínában.

Hallstatt Ausztriában és Kínában

Észak-Kínában pedig jelenleg is épül New York Manhattan városrészének utánzata, amely nemcsak a Rockefeller Center és a Lincoln Center lemásolására törekszik, de a Hudson folyót is duplikálja. Ez a példa ráadásul azt is megmutatja, hogy Kína a másolási lázban nem ismer határokat: a Manhattan projekt kedvéért egy 15. századi halászfalut tettek a földdel egyenlővé, hogy legyen helye a felhőkarcolóknak.

Amerikai és kínai Manhattan

Szakértők szerint a Kína szerte sorra felbukkanó utánzat épületek az ország elsőségét hivatottak hirdetni. Jelezve az ország lakói és a világ felé, Kína nagyságát és gazdagságát. Utóbbit igazolják azok az épületek is, amelyek nem valamely eredetit másolnak, de stílusukban jobban illenek például a floridai utcaképbe, mint Ázsiában. A kínai felső tízezer nem akar lemaradni semmiben, ezért nyugati stílusú palotákat építtetnek maguknak.

Floridai villák Sanghaj külvárosban

(Via: The Daily Mail)