Hosszú ideig a moziban készült kalózfelvételek jelentették a feketepiaci és online terjedő kalózkiadványok elsődleges forrását. Néhány illegális csoportosulás szinte sportot űzött abból, hogy a bemutató időpontjától számítva milyen gyorsan tudják közzétenni a világhálón az illegális felvételt.

Az utóbbi években azonban elkezdett csökkenni a kamerás felvételek aránya (Crish Dodd, az Amerikai Mozgókép Szövetség, az MPAA vezetője szerint 2007 óta mintegy 50 százalékkal), nem kis részben a mozi alkalmazottak éberségének köszönhetően. Számukra nyújthat további segítséget a mozitulajdonosok éves konferenciája, a CinemaCon rendezvényén bemutatott új technológia.

A PirateEye (KalózSzem) olyan figyelőkamerák hálózata, amely a mozitermek sötétjében észleli a kamerák, illetve más felvételkészítésre alkalmas eszközök lencséjét, és bűnügyi bizonyítéknak megfelelő minőségű felvételt is készít a vetítés alatt. A PirateEye rendszert 2006 óta fejlesztik a hollywoodi stúdiók által fenntartott non-profit médiakutatási szervezet, a Motion Picture Laboratories támogatásával.

Piros karikák jelzik az azonosított kamerákat

Bár első hallásra a fogyasztóvédők a magánszféra megsértését vélhetik felfedezni a rendszerben, a PirateEye fejlesztői szerint a kalózfigyelő rendszer semmivel sem zavaróbb, mint a térfigyelő kamerák hálózata, amelyet az utcákon már megszoktak az emberek. Emellett, ha a vetítés alatt nem történik visszaélés, a biztonsági felvételt azonnal törlik, és nem őrzik meg. 

(Via: TorrentFreak)