Számtalan furcsaságot bemutattunk már itt a blogon, de a ma sorra kerülő termék gondolkodás nélkül dobogós helyre kerülne közöttük. A kínai hatóságok ugyanis nem kevesebb, mint 681 darab gázrezsót foglaltak le, amelyek egy megharapott alma logó mellett az "iPhone" márkajelzéssel vannak ellátva! 

A hír szerint a mini tűzhelyeket Wuhan város (Hubei tartomány fővárosa) rendőrsége találta két raktárépület átvizsgálása során. A termék címkézése szerint a gyártó az "Apple China Limited". Mint a lenti fotókon is látható, a merész hamisítványon zöld alapon megjelenik az amerikai számítástechnikai gyártó almás logója, és világsikerű okostelefonja, az iPhone márkaneve.

Az iPhone tűzhely ötlete egyébként jól beillik azon termékek sorába, amelyekre vonatkozóan kínai gyártók megpróbálták megszerezni az Apple védjegyeit. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) oldalán olvasható hír szerint ugyanis sokan igyekeznek kihasználni az Apple helyi védjegyoltalmi stratégiája által nyitva hagyott kiskapukat.

Kínában egy védjegy 45 áru- illetve szolgáltatási osztályban jegyeztethető be, amelyeket annak megfelelően kell kiválasztani, hogy milyen termékekkel kapcsolatban kívánja a védjegybejelentést benyújtó cég használni a védjegyet. Számos nagy nemzetközi cég gyakorlata az, hogy szinte valamennyi áru- és szolgáltatási osztály tekintetében kérik nevük, márkajelzésük oltalmát. Az Apple Kínában nem így járt el: ez idáig az iPad megjelölésre 9, az iPhone névre 14 osztályban szerzett védjegyet. Emiatt azonban a fennmaradó áruosztályokban érdekelt kínai cégek megpróbálják saját maguk bejegyeztetni e két márkanevet. A kínai védjegyhivatalhoz az elmúlt években összesen 39 kérelem érkezett cégektől és magánszemélyektől, amelyek az iPad és az iPhone nevének védjegyként való bejegyzésére tettek kísérletet. Ebből 18 az iPad 2010-es bemutatása után érkezett a hivatalhoz.

Az Apple termékneveit többek között bőr ruházati termékeket, üveglencséket, betonelemeket és járólapokat, illetve pelenkákat gyártó vállalkozások is megpróbálták már saját célra lefoglalni. A bejelentők közül még egyik sem szerzett érvényes védjegyet, az Apple ugyanis felszólal ezekben az eljárásokban saját, bár más áruosztályokban bejegyzett védjegyei alapján. 

(VIA: TechCrunch, M.I.C. Gadget, HENT)