Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egyre több a hamis rák-gyógyszer Amerikában

Nagy port vert fel, amikor az Avastin nevű készítmény hamisítványát fedezték fel az amerikai piacokon. Hatalmas profitra tehetnek szert a hamisítók - emberéletek árán.

A daganatos betegségek kezelésére szolgáló orvosságok utánzatai egyre nagyobb számban fordulnak elő Ázsiában és a Közel-Keleten, időnként pedig feltűnnek Európában és Amerikában is. Az Egyesült Államok-béli Gyógyszerbiztonsági Intézet szerint amerikai jelenlétük az elmúlt öt év aggasztó fejleménye.

A hatóságok rendszerint még a raktárakban rajtaütnek a hamis szállítmányokon. Időnként azonban a gyógyszertárakba és kórházakba is utat találnak e készítmények – Sanghajban például 80 páciens életét veszélyeztették e szépen csomagolt kotyvalékok.
A hamisítók az elérhető nagy profitráta miatt fordultak a rák elleni orvosságok felé. Míg a Viagra – a bűnözők régi célpontja - például 15-20 dollárba kerül tablettánként, addig az intravénás Avastin 400 milligrammos ampulláiért 2400 dollárt is kifizetnek.

Az elmúlt években lefoglalt effajta hamisítványok többsége Kínából származik, ahol a gyenge szabályozás és a gyors iparosodás kedvez az illegális gyógyszerhamisításnak. Az idén felbukkant hamis Avastin-szállítmányok kapcsán is Kínát tartják lehetséges származási országnak az amerikai hatóságok.

A készítmény útját feltérképezték, és jól jellemzi, hogyan furikázzák ezeket a szereket körbe a világban, hogy összezavarják az eredetükre utaló nyomokat. Mielőtt az Egyesült Államokba érkezett volna, a hamis Avastin Törökországot és Angliát is megjárta. Ezután egy kanadai gyógyszerforgalmazó cégen keresztül juthatott belőle az amerikai orvosokhoz is. A hamisítványok keményítőt, sót, oldószereket tartalmaztak – az eredeti hatóanyagnak pedig nyomát sem találták benne.

Ez azonban csak csepp a tengerben. Tavaly Kínában, egy rajtaütés során 23 millió hamis tablettát foglaltak le, köztük a Tamoxifen nevű mellrák elleni készítményt. 2010. tavaszán Málta szigetén leukémia elleni gyógyszerek hamisítványait kapcsolták le. 2007-ben Nagy-Britannia gyógyszertáraiig jutott egy prosztata-daganatokat gyógyító készítmény illegális utánzata.

(VIA: The Wall Street Journal)

0 Tovább

Belehalt a múzeum-tulajdonos a hamisítási botrányba

Szívrohamban meghalt Vang Zonkuan, miután 2,1 milliárd forint értékűre taksált műtárgyai szinte mind hamisítványnak bizonyultak.

Zonkuan Észak-Kínában nyitott múzeumot, közszemlékre téve műtárgyait. A gyűjtemény értékét eredetileg mintegy 60 millió jüanra (2,1 milliárd forint) taksálták. Azonban idén nyáron egy kínai blogger arról cikkezett, hogy „ősi” gyűjtemény szinte mindegyik darabja hamis. Az intézmény bezárni kényszerült, miután kiderült, hogy a tucatnyi kiállítóterem vitrinei olcsó másolatokkal vannak tele.

Több mint négyezer évesnek mondott tárgyakról például elég könnyen kiderült az igazság, amikor alaposabban szemügyre vették a szakértők: olyan egyszerűsített írásjelek díszítették sokukat, amelyek csak a XX. században terjedtek el.

A múzeum tétova kísérletet tett renoméjának helyreállítására. Vej Jingcsun, vezető művészeti tanácsadója azt hangsúlyozta, milyen pozitív, hogy a negyvenezer alkotásból nyolcvan darab eredetinek bizonyult. Vang úr, a tulajdonos pedig azzal akarta elvenni a támadások élét, hogy kifejtette, a tárgyakról „az istenek sem mondják meg”, hogy eredetiek-e vagy hamisítványok.

Végül azonban az idős gyűjtő szervezete nem bírta a stresszt, a megszégyenülést és a haragot. Október végén honlapján közlemény tudatta a látogatókkal: Vang Zonkuan szívroham következtében életét vesztette. Így már nem tudhatta meg, hogy három nappal korábban beadott kérelme nyomán végül engedélyt kap-e a múzeum az újranyitásra.
(VIA: The Telegraph)

0 Tovább

Többmilliós kártérítést kap a Fendi

Hatalmas kártérítésre kötelezte a bíróság a tengerentúlon az olasz luxusmárka hamisítóit.

0 Tovább

Nagy győzelmet aratott a Gucci a bíróságon

A világcég az év elején összesen 155 domain név tulajdonosait fogta perbe, mert azok hamisított Gucci-termékeket árultak, illetve közreműködtek azok eladásában. A floridai szövetségi bíróság döntése értelmében, az oldalaknak mennie kell, sőt hatalmas összegű kártérítést is fizetniük kell.

0 Tovább

Like cipők, Smile kóla és a többiek

Miközben az internetet böngésszük a legújabb hamisítási, vagy kalózkodási hírekre vadászva, időről-időre belebotlunk egy-egy viccesebb összeállításba. Ezeket rendszerint meg is osztjuk veletek itt, a blogon. Nos, ma sem lesz ez másképp! Jelentjük, megtaláltuk az eddigi legbővebb és legszórakoztatóbb válogatást a hamis kínai márkák világáról.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek