Igen optimista hozzáállással máris tervezi fennállása jövőre esedékes tízedik évfordulójának megünneplését a The Pirate Bay csapata. A portál eredeti alapítóit ugyan elítélték, ráadásul számos országban blokkolják elérést, de a hírhedt kalózoldal még mindig működik.

Kellő optimizmusról tett tanúbizonyságot a világ legismertebb kalózoldalának üzemeltetése, amikor meghirdetette a The Pirate Bay jövőre esedékes jubileumának megünneplését. A portál 2013 augusztusára hirdetett partit a svéd fővárosba, hogy a kalózkodó internetezőkkel együtt ünnepelje fennállása tízedik évfordulóját.

A The Pirate Bay-t 2003-ban alapították azzal a céllal, hogy az akkor még újnak számító BitTorrent protokoll használatához svéd felületet teremtsenek. A portál gyorsan népszerű lett, így az alapítók szerverbővítéssel elkezdték a nemzetközi érdeklődést kihasználni. A megnövekedett forgalom a szerzői jogvédők előtt sem maradt észrevétlen. 2006-ban a svéd rendőrség razziát tartott az oldal szervertermében. A történetet innen nagyjából mindenki ismeri. Két éves nyomozást követően vádat emeltek a portál alapítói ellen, majd 2009-ben letöltendő börtönbüntetésre és nagy összegű pénzbüntetésre ítélték őket szerzői jogi károkozás vádjával.

A kalózoldal azonban minden hatósági erőfeszítés ellenére azóta is masszívan tartja magát: a sok fellebbezés miatt az alapítók nem kezdték meg működésüket, és bár hiába blokkolják több helyütt (így Nagy-Britanniában, Hollandiában, Belgiumban is) az oldal elérését, a kalózok rendre találna olyan technikai kiskaput, amellyel a hatósági intézkedést kijátszhatják.

A fenti okok persze optimizmusra sarkallhatják az üzemeltetőket, ám a szerzői jogvédők is mindent megmozgatnak törvény adta jogaik érvényesítése és védelme érdekében, így korai lenne még megjósolni, tényleg lesz-e tízedik születésnapja a The Pirate Bay-nek.

(Via: TorrentFreak)