A 2003-ban elindult The Pirate Bay kalózoldal egyik első szervere bekerült egy svéd számítástechnikai múzeum állandó kiállításának anyagai közé. A múzeum kurátora szerint a szerver a svéd informatikai történelem megkerülhetetlen része.

A fájlcserélés történetének ötven évét mutatja be az a tárlat, amelynek keretében a The Pirate Bay egyik első szervere is megtekinthető. A szerver 2004-ben a hírhedt kalózoldal egyik alapítója, Gottfrid Svartholm Warg otthonából üzemelt.

A szervert Linköping város Számítógép Múzeuma állította ki. A múzeum kurátora, Thomas Clifford elmondta, a múzeum elsősorban a svéd számítástechnikai történelem fejlődését és állomásait mutatja be, ennélfogva a TPB említése megkerülhetetlen. Clifford szerint a kalózoldal, függetlenül  attól, hogy ki mit gondol a fájlcserélésről, egy olyan innováció, amely nagyban meghatározta az elmúlt tíz év informatikai és számítástechnikai kultúráját.

A TPB egy másik szervere egyébként hasonló okokból a svéd Nemzeti Tudományos és Informatikai Múzeumban látható.

Még egy kis adalék a TPB-sztorihoz, hogy a napokban megjelent annak a dokumentumfilmnek is előzetese, amely a kalózoldal alapítóinak sztoriját meséli el.

(Via: TorrentFreak)