NYC, NYPD, FDNY - ezeket a védjegyeket, mind ismerjük, ha máshonnan nem, a hollywoodi filmekből és a tévésorozatokból. Kevesebben tudják azonban, hogy New York által felépített városimázs és a kapcsolódó szuvenír termékek komoly gazdasági bevételt jelentenek a városnak, olyan bevételt, amit városfejlesztésre és egyéb közhasznú tevékenységre fordíthatnak. Éppen ezért a hamisításuk elleni fellépés is szükséges, sőt a hírek szerint sikeres is.

Az AM New York portál szerint a New York-i hatóságok komolyan veszik feladatukat. Folyamatosan ellenőrzik a helyi kereskedők portékáik, nem ritkán egy nap többször is, hogy megbizonyosodjanak róla, az NYC feliratú póló vagy az FDNY címkéjű baseball sapka nem hamisítvány. A helyi kereskedők a szigorú kontrollnak köszönhetően tudják is, nem érdemes hamisítványok értékesítésével próbálkozniuk.

A tapasztalatok szerint 911 után ugrott meg látványosan az érdeklődés a New York-hoz köthető cikkek iránt, és így a hamisítványok is nagyszámban jelentek meg. Hogy elejét vegyék a problémának, új típusú címkézést és hologramos jelzést vezettek be, amelyek a termék eredetiségét hivatottak igazolni. Az elmúlt években 800 - csak idén augusztusig 150 - felszólító levelet küldtek ki, amelyben felszólítják a kereskedőket a hamisítványok értékesítésének felfüggesztésére, ellenkező esetben ezek a jogszabályi szinten meghatározott 2 millió dolláros bírsággal és 10 év szabadságvesztéssel kénytelenek szembenézni. Mintegy 1000 olyan domain nevet is zároltattak, amelyek illetéktelenül használják a város védjegyeit, miközben a hatóságok egyre több jogsértőt vettek őrizetbe.

New York ugyanakkor hajlik a megegyezésre és nem ragaszkodik a bírósági pereskedéshez, ha nem szükséges. Egy floridai étterem tulajdonosával például megállapodtak arról, hogy a cég New York hatósági körzetén kívül használhatja az NYPD Pizza nevet, miután a tulajdonos azzal érvelt, hogy a névválasztással a város előtt kívánt tisztelegni.

A városi szakértők szerint idén akár a 24 millió dollárt is elérheti ezeknek a városi relikviáknak az értékesítése. Ez az összeg annak köszönhető, hogy a fenti intézkedések hatására ma már alig látni hamisítványt a környéken. A közelmúltban Los Angeles kikötőjében találtak ugyan 100 karton Kínában gyártott, hamis NYPD sapkát, de az ilyen esetek ma már ritkaságnak számítanak.