Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Újabb Dotcomnak kedvező ítélet a Megaupload-ügyben

Újabb, Kim Dotcom számára kedvező ítéletet hozott az új-zélandi bíróság. A testület szerint a volt Megaupload vezérnek és vádlott-társainak joga van megismerni az ellenük felhozott bizonyítékokat még a kiadatási tárgyalásuk előtt.

Az új-zélandi fellebbviteli bíróság megerősítette azt a korábbi bírósági ítéletet, amely arra kötelezi az amerikai hatóságokat, hogy a Megaupload ügy védőivel ismertessék meg a Kim Dotcom és három vádlott-társa - Mathias Ortmann, Finn Batato és Bram van der Kolk - ellen használni kívánt bizonyítékokat. Helen Winkelmann bíró szerint a vádlottaknak joguk van megismerni a bizonyítékokat, hogy megfelelően fel tudjanak készülni a védekezésre. A bíró szerint a kiadatási tárgyalás nem tartható meg érdemben, ha a vád és a védelem nem tud egyforma alapossággal felkészülni. 

A Megaupload vezetők kiadatását eredetileg augusztus 6-án tárgyalta volna a bíróság, ezt azonban a múlt hónapban a tisztázatlan jogi körülményekre hivatkozva 2013 márciusára halasztották. A halasztást részben a májusban meghozott elsőfokú ítélet indokolta, amely a bizonyítékok átadását rendelte el.

Dotcom és felesége kutyával (Forrás: Instagram)

A Megaupload-ügyben nem a bizonyítékok átadására vonatkozó az első, Dotcom számára kedvező bírósági ítélet. Egy júniusi határozat jogszerűtlennek minősítette a Dotcom otthonában végrehajtott razziát, a házkutatást elrendelő határozat ugyanis túl általános volt, nem részletezte azt a bűncselekményt, amely a házkutatás elrendelését kiadását indokolta.

(Via: BBC News, TorrentFreak, HENT)

0 Tovább

Kim Dotcom Obama elnöknek énekel

Barack Obama elnöknek címzett dallal támadja a jogvédelmi lobbit és védi az internet szabadságát legújabb figyelemfelhívó akciójában Kim Dotcom. A Hollywoodnak címzett nyílt levelében az internetguru a közösség érdekében, és persze a maga védelmében szólal fel.

Dotcom új weboldalának fejléce

Néhány napon belül két fronton is támadást indított az őt támadó szerzői jogvédők ellen Kim Dotcom. A januárban bezárt Megaupload alapítója előbb a The Hollywood Reporter magazin hasábjain közzétett nyílt levélben, majd új weboldalán egy zenei videóval jelentkezett.

Dotcom nyílt levelében az internet és saját tevékenységének innovatív oldalát hangsúlyozza. Levele szerint "nem ő az ellenség", hanem az elavult üzleti modellek, viszont ő az, aki a digitális éra igényeihez igazodó, profitbiztos megoldásokkal segíthetne újra felívelő pályára állítani a zene- és filmipart. Dotcom alaposan kikel továbbá a jogvédelmi lobbi ellen, viszont dicséri az új-zélandi jogrendszert, ami többszörösen talált hibát az elleni irányuló FBI intézkedésekben.

Levele megírását követően Dotcom előrukkolt egy dallal is új honlapján, amelyet Mr. President címmel egyenesen Barack Obama elnöknek címzett. Dotcom a dalban szintén a lobbisták ellen, de az internet és az internetezők szabadsága mellett kardoskodik.

(Via: THR, TorrentFreak)

0 Tovább

Érvénytelen volt a Dotcom-razzia?

Újabb jelentős fordulat a Dotcom ügyben! Az új-zélandi bíróság megállapítása szerint érvénytelen volt a Kim Dotcom otthonában tartott januári razzia, mert a házkutatási végzés nem megfelelően volt kiállítva.

Dotcom-villa madártávlatból (forrás: The Register)

Egy, az FBI által koordinált akcióban mintegy hetven rendőr vonult ki Kim Dotcom Auckland-i villájához házkutatást tartani. Az akció során a Megaupload alapítóját és három társát őrizetbe vették, lefoglalták számítástechnikai eszközeit és vagyontárgyait, valamint befagyasztották bankszámláit. Dotcom egy hónapig volt börtönben, mielőtt feltételesen szabadlábra nem helyezték. Jelenleg az augusztusban esedékes kiadatási tárgyalására vár, amelynek során eldőlhet, mennyire állnak erős lábakon az amerikai hatóságok azon vádjai, amely szerint Dotcom és a Megaupload működése több száz millió dolláros kárt okozott szerzői jogi jogosultaknak.

Ha csak az új-zélandi bíróság friss ítéletét nézzük, akkor elég kicsi esélyt adunk annak, hogy Dotcomot kiadják majd az Egyesült Államoknak. A razzia körülményeit vizsgáló bírósági eljárás során ugyanis Helen Winkelmann bíró érvénytelennek minősítette az intézkedést.

A bírósági határozat szerint a házkutatásról szóló végzés nem volt megfelelő: általános végzés volt, amely nem részletezte a vétséget, amely a végzés kiadását indokolta, pedig az törvényszerűen szükséges lett volna. Mivel a házkutatás érvénytelen volt, ezért a bíró törvénytelennek minősítette, hogy az amerikai hatóságok lemásolták a házban talált számítógépeken tárolt adatokat, és a másolatot kivitték az országból.

Az új-zélandi rendőrség jelenleg jogi szakértőkkel egyeztet, hogy a bírósági ítélet vonatkozásában milyen teendőik vannak.

(Via: ABC News)

0 Tovább

Mik a bizonyítékok Dotcom ellen?

Augusztusban tárgyalja az új-zélandi bíróság, hogy kiadja-e az Egyesült Államoknak Kim Dotcomot és szerzői jogi jogsértéssel vádolt társait. Minden idők egyik legjelentősebb kalózkodás ügyében számos új hír látott napvilágot a közelmúltban.

Dotcom és a felesége

Először is, az új-zélandi bíróság felszólította az amerikai hatóságokat, mutassák be a bizonyítékokat, amelyek alapján vád alá helyeznék a Megaupload alapítóját és munkatársait. A bíró szerint büntető perről lévén szó, a vádlottaknak jogában áll megismerni az ellenük felhozott bizonyítékokat, hogy megfelelően fel tudjanak készülni a védekezésre. Ennek érdekében pedig minden adatra szükség van, így a szerzői jogi jogosultságot igazoló iratokra, a portál és a szerzői jogosultak, valamint a portál és a felhasználók közötti kommunikációról szóló anyagokra, a Megaupload működéséről és pénzügyi tranzakcióiról szóló dokumentumokra, sőt a hatósági felderítésekről szóló információkra is.

Egy másik ítéletben a bíróság az augusztusi tárgyalás közeledtével enyhítette Dotcom szabadlábra helyezésének feltételeit is. A határozat szerint nem áll fenn a veszélye annak, hogy Dotcom megszökik, így nem kell már viselnie a tartózkodási helyét jelző elektronikus karperecet, és családjával visszaköltözhet a Dotcom-villába is.

Mindeközben a Megaupload jogászai már a védekezésre készülnek. Véleményük szerint a nyomozás során az FBI súlyos hibát vétett, mert eleve nem indíthatott volna eljárást a portál ellen, hiszen annak nincsen az Egyesült Államokban semmiféle székhelye. A védők szerint ez feltétel az amerikai jogszabályok szerint, ezért most az ügy elejtését követelik. Kérvényezték továbbá, hogy oldják fel a Megauploadhoz tartozó bankszámlák zárolását, hogy a perköltségeket onnan fedezhessék.

(Via: THR, BBC News, Reuters)

0 Tovább

Doku és életrajzi könyv készül Kim Dotcomról

Mega Conspiracy címmel dokumentumfilm készül a Megaupload portál híres-hírhedt alapítójáról, Kim Dotcomról. A filmmel párhuzamosan egy amerikai újságíró életrajzi könyvet is elkezdett írni a szerzői jogsértéssel vádolt milliomosról.

Dotcom strandol... (Forrás: The Message)

A The Hollywood Reporter híre szerint a dokumentumfilm, amelynek rendezője még nincs, a színész-producer Donovan Leitch, valamint Dotcom barátja és üzlettársa, Alex Mardikian közreműködésével készül. A doku Dotcom és a Megaupload-ügy bemutatásán túl a szerzői jogvédelem és az illegális megosztás, valamint az internet szabályozásának kérdését is vizsgálja. Az alkotók ez idáig mintegy 60 órányi interjút rögzítettek. Beszélgetések a fájlcserélő portál alapítója mellett annak munkatársaival is készültek.

A hír szerint a doku terjesztéséről még nem döntöttek, de a producerek jelenleg is folytatnak ez ügyben tárgyalásokat.

A film elkészítése mellett egy biográfia is készül Kim Dotcom meglehetősen kalandos életpályájáról. A könyvet Neil Strauss írja, aki korábban a New York Times zenei újságírójaként dolgozott, és aki a pornósztár Jenna Jameson és a rock zenész Marilyn Manson életrajzi írásait is jegyzi. A műben minden bizonnyal szó lesz Dotcom többszöri névváltoztatásról, hacker múltjáról, rendőrséggel történő összeütéseiről, tőzsde ügyleteiről, és arról, vagyonát, mire költi...

Kim Dotcomot ez év januárjában vették őrizetbe az új-zélandi hatóságok szerzői jogsértés vádjával. Az ellene indult eljárás részeként zárolták vagyonát, valamint bezárták a Megaupload fájlcserélő oldalt. A férfit hosszas egyeztetést követően óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de jelentősen korlátozták mozgásterét. Dotcom jelenleg az augusztusban esedékes tárgyalására vár, amelynek során eldől, kiadják-e az Egyesült Államoknak, hogy az amerikai hatóságok állíthassák bíróság elé.

(Via: THR)

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek