Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Új dalával politikai botrányt kavar Kim Dotcom

Az összesen több mint 16 milliós nézőszámmal büszkélkedő Megaupload Song után új dallal jelentkezett Kim Dotcom. A januárban bezárt fájlcserélő alapítójaként elhíresült Dotcom ezúttal nem a letöltést zenésítette meg, hanem egy helyi politikushoz fűződő viszonyát.

Közismert, hogy Dotcom Új-Zélandra költözése után igyekezett anyagilag honorálni, hogy befogadták az országba. Betelepülését követően, majd 2011 szilveszterekor is tűzijátékot fizetett a helyieknek, sőt a 2011-es Christchurch-i földrengés után 1 millió dollárt adományozott az újjáépítéshez. Adományokkal támogatta egy helyi politikus választási kampányát is, ám úgy tűnik, ma már ezt a kapcsolatot nem szívesen vállalja fel az érintett.

Dotcom néhány hete beszélt arról a nyilvánosság előtt, hogy 2010-ben 50 ezer dollárral támogatta meg John Banks kampányát, amikor az Auckland városának polgármesteri székéért pályázott. A fájlcsere mogul szerint a politikus a pénzt szívesen fogadta, ám Banks - aki jelenleg Új-Zéland kisvállalkozásokért felelős minisztere - azt tanácsolta Dotcomnak, hogy két részletben utaljon, akkor adománya anonim maradhat.

Az új-zélandi sajtó persze azonnal lecsapott a sztorira, és Banks állásfoglalására is kíváncsi. A miniszter azonban megpróbál kitérni a kínos kapcsolat elől. Elismerte ugyan, hogy ismeri a Dotcom családot, az adományra vonatkozóan azonban azt állítja, nem emlékszik, hogy több évvel ezelőtti kampányához honnan és mennyi támogatást kapott. 

Dotcom Banks reakciójára a sokatmondó Amnesia címmel az alábbi elektronikus zenei szerzeménnyel válaszolt:

(Via: TorrentFreak, fotó: 3News.co.nz)

0 Tovább

Amerikai kormánytisztviselők a MegaUpload felhasználói között?

A MegaUpload portál ellen indított akció esetében valószínűleg minden idők egyik legjelentősebb szerzői jogsértési ügyben folytatott eljárásával állunk szemben. A hatóságok 500 millió dolláros kár okozásával vádolják a fájlmegosztó portál alapítóját és a weblap üzemeltetésével foglalkozó társait. Azt senki sem tagadja ugyanakkor, hogy a Mega oldalát nem csak kalózkodási céllal, de személyes jellegű dokumentumaik tárolásához és megosztásához is használták a felhasználók. A portál januári bezárásával ezek mind elérhetetlenné váltak, amely nem kis felháborodást váltott ki az érintettek körében.

A digitális jogvédelemmel foglalkozó Electronic Frontier Foundation (EFF) például azonnal kampányt indított, hogy összegyűjtse a károsultakat, és ha szükséges, kész pert indítani az amerikai állam ellen, hogy az érintetteket kompenzálják. A MegaUpload jogi képviselői a bezárást követően jelezték, tárgyalásokat folytatnak a hatóságokkal arról, hogyan lehetne biztosítani, hogy a ténylegesen legális és személyes fájlokat az érintettek visszakapják.

Ennek kapcsán Kim Dotcom, a MegaUpload híres-hírhedt alapítója a napokban érdekes hírt közölt a TorrentFreak portállal. Mint mondta, elkezdték összegyűjteni, hány olyan felhasználói fiókot érintett az akció, amelyek nem jogsértő tartalmakat töltöttek fel az oldalra. Dotcom szerint az elemzés közben érdekes adatokra bukkantak, mégpedig, hogy a Mega tárhelyszolgáltatását számos kormánytisztviselő, köztük az Egyesült Államok szenátusának és igazságügyi minisztériumának munkatársai is használták személyes célokra.

Dotcom közlése szerint jelenleg az igazságügyi minisztériummal tárgyalnak arról, hogy az érintetteknek ideiglenes hozzáférést adhassanak, amely elegendő lenne arra, hogy személyes fájljaikat letölthessék fiókjukból. Dotcom bízik benne, hogy az amerikai illetékesek engedélyezni fogják ezt.

Az EEF közlése szerint kivárja, hogy a MegaUpload meg tud-e egyezni a hatóságokkal, mielőtt a felhasználók jogait jogi úton próbálná érvényesíteni.

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

Először adott interjút Kim Dotcom

Szabadlábra helyezése óta először adott interjút Kim Dotcom, a híres-hírhedt MegaUpload alapítója. Dotcom az új-zélandi TV3 csatornának nyilatkozott, amelyben rosszindulatúnak és politikai üldöztetésnek minősítette az amerikai hatóságok ellene folyó eljárását.

Kim Dotcom az új-zélandi tévé adásán

Az alapító tárhely szolgáltatónak minősítette a MegaUpload oldalt, amely véleménye szerint működési rendszeréből adódóan nem felelős a felhasználók által elkövetett jogsértésekért. Hozzátette, nem igaz, hogy nem próbálták meg a kalózkodást akadályozni. Mint mondta, több mint 20 munkatárs foglalkozott azzal, hogy a jogsértő fájlokat eltávolítsa. Dotcom szerint képtelenség azt a forgalmat teljes körűen ellenőrizni, amelyet a felhasználók az oldalon bonyolítottak, ráadásul ezzel sértenék is ezek magántitokhoz, személyes adatok védelméhez való jogait. Dotcom utalt arra, nem a MegaUpload az egyetlen, amely nem tudta a jogvédők elvárásainak megfelelően kezelni a felhasználók kalózkodását. Példaként említette a MediaFire, a RapidShare vagy a YouTube oldalait, amelyeket szerinte ugyanúgy bele lehetne záratni, mint az övét.

Dotcom közölte nem tartja magát bűnözőnek vagy kalózkirálynak, ahogy emlegetik, és a MegaUpload sem volt a kalózkodás melegágya, ahogy a hatóságok állítják. Dotcom ezért közölte, nem fog meghátrálni, és harcolni fog az igazáért.

Az új-zélandi hatóságok amerikai kezdeményezésre január közepén vették őrizetbe Dotcomot. Egy hónap fogva tartást követően a bíróság a napokban engedélyezte óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését. A halogatás oka, hogy hatóságok Dotcom szökésétől tartanak. A férfi az interjúban épp ezért kiemelten hangsúlyozta, nem kíván és nem is tudna megszökni. Mint mondta, vagyonát zárolták, feleségével pedig a szigetországban szeretnék felnevelni gyermekeiket.

Az alábbi videóban láthatjátok az interjú ajánlóját, a TV3 oldalán pedig megnézhetitek az egész interjút.

(Via: NZ Herald News, France 24)

0 Tovább
12345
»

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek