Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Eladta a felhasználók adatait a kalózoldal

Több kalózoldalt is üzemeltetett az az olasz férfi, aki bevételeit azzal toldotta meg, hogy eladta a felhasználók adatait a potenciális hirdetőknek. A kalózkodó internetezők adataik harmadik félnek történő átadására természetesen nem adtak engedélyt.

Az olasz hatóságok tavaly novemberben öt weboldalat, köztük az ország legnagyobb engedély nélkül működő zenei oldalát, az Italianshare.net-t zárták be szerzői jogsértés gyanújával. Az oldalaknak összesen 300 ezer felhasználója volt, és több mint 30 ezer darab, zenei, filmes és egyéb tartalomra mutató illegális letöltési linket tettek közzé. Az olasz pénzügyi rendőrség a nyomozás eredményeként őrizetbe vette a weblapok közös üzemeltetőjét, az internetes körökben Tex Willer-ként ismert férfit.

A hatóságok szerint Willer komoly pénzügyi csalást hajtott végre kalóz vállalkozásai révén: 83 ezer eurós adótartozása mellett 100 ezer euró értékben állított ki hamis számlákat, és mintegy 37 ezer eurót keresett azzal, hogy a weblapok felhasználóinak személyes adatait, így ezek e-mail és IP-címét is eladta hirdetőinek. Mivel az adatok harmadik félnek történő kiadására nem kért, és így nem is kapott engedélyt a felhasználóktól, súlyosan megsértette ezzel az adatvédelmi szabályokat.

A rendőrség úgy becsüli Willer 2007 óta a hirdetési helyek eladásából és az oldal fenntartása érdekében gyűjtött adományokkal mintegy 580 ezer eurót kereshetett.

(Via: TorrentFreak)

3 Tovább

Szemétszedéssel tiltakozott az Anonymous Japánban

Szemetet szedtek az Anonymous aktivistái Japánban, amellyel az illegális letöltést kriminalizáló törvény ellen tiltakoztak. Az akciót "Anonymous Cleaning Service" néven szervezték.

Japán aktivisták

Nagyjából nyolcvan fekete öltönyös, Guy Fawkes maszkos aktivista szedte egy órán keresztül a szemetet Tokió Shibuya negyedében azért, hogy ezzel tiltakozzon a japán parlament által múlt hónapban elfogadott törvénymódosítás ellen, amely a filmek, zenék és más szerzői jog által védett tartalmak illegális letöltését börtönbüntetéssel szankcionálja. Az új törvény szerint akár két évig terjedő szabadságvesztéssel és 2 millió jen összegű pénzbüntetéssel sújthatók azok, akiknek birtokában kalózzenét vagy -filmet találnak.

A törvénymódosítás elfogadását követően a pénzügyminisztérium, a legfelsőbb bíróság és más hivatalok honlapját is az Anonymous által végrehajtott támadások bénították meg.

A japán csoportja szerint a weboldalak elleni támadás nemzetközi, és nem helyi akció volt. Ők a támadások helyett építő és produktív jellegű megmozdulással szerettek volna demonstrálni, és felhívni a figyelmet akciójukra, ezért döntöttek a takarítás mellett.

0 Tovább

Kalózkodás elleni bírsággal riogatják a brit internetezőket

A brit kommunikációs hatóság épphogy kiadta a brit kalózkodás elleni törvény végrehajtási kódexét, a csalók azonnal lecsaptak a lehetőségre, és pénzbírság befizetését követelő üzenetekkel ijesztgetik a fogyasztókat.

A brit kalózkodás elleni törvény kissé hányattatott sorsú, ugyanis a Digital Economy Act névre keresztelt dokumentumot még a Gordon Brown vezette kormány fogadta el leköszönése előtt. A jogszabályt számos kritika érte, és a bíróság is vizsgálta alkotmányosságát. Most, hogy hivatalosan is végrehajthatónak minősítették, és a brit kommunikációs hatóság kiadta a végrehajtási kódexet, a törvény csalók áldozatául esett.

A jogszabály értelmében az internetszolgáltatók a jogtulajdonosok panasza alapján kötelesek figyelmeztetésben részesíteni illegális letöltést végző előfizetőiket. Azon internetezők esetében, akik egy éven belül három értesítést kapnak, a szolgáltató átadja anonim adataikat a jogtulajdonosnak, aki így bíróságon kérheti a felhasználó azonosítását a jogsértő felelősségre vonása érdekében.

Így fest a hamis üzenet fejléce

A csalók a figyelmeztető üzenetekre vonatkozó passzust kihasználva igyekeznek pénzt szerezni. Hivatalosnak tűnő e-mailt küldözgetnek az internetezőknek, amelyben az illegális letöltés okán 50 font összegű pénzbírság befizetését követelik.

Aki persze figyel a hírekre, az nem dől be egy ilyen üzenetnek. Először is az első figyelmeztető üzeneteket csak 2014-ben fogják kiküldeni, másodszor a figyelmeztetésekben sosem követelnek bírságot - erről maximum a bíróság dönthet a harmadik üzenetet követő felelősségre vonás esetén.

(via: PC Pro)

0 Tovább

Kalózkodás elleni lecke zombikkal és ninjákkal

Kalózkodó ninják és az illegális letöltést megtorló zombik? Egy amerikai animációs sorozat megmondja, miért ne töltsél le!

Két huszonéves amerikai srác alkotja a Smosh nevű "webkomikus" duót, akik online terjesztik humoros anyagaikat. A Smosh ez év tavaszán indított egy új YouTube csatornát Shut Up! Cartoons néven, ahol különböző folytatásos animációs sorozatokat osztanak meg. Az egyik ilyen minisorozat a Zombies vs. Ninjas, amelyben értelemszerűen zombik és ninják szerepelnek.

A sorozat egyik friss epizódja a kalózkodást választotta témájául. Ebben a ninják illegális próbálnak letölteni egy dalt, hogy azt átdolgozva maguk is popsztárok legyenek. A letöltés blokkolása után azonban megjelenik az "eredeti" előadó, aki zombikkal kívánja megtorolni az őt ért jogsértést. Hogy mi történik ezután, azt alább megnézhetitek!

0 Tovább

Bejött a tavaszi tévés szezon a kalózoknak

Összesítette a tavaszi tévéműsorok letöltési mutatóit a TorrentFreak. Nem meglepő módon, a Trónok harca bizonyult a legtöbbet letöltött produkciónak.

A George R. R. Martin által jegyzett A tűz és jég dala című fantasy regényciklus alapján készült televízió sorozat második évadát érintő kalózkodás mértékéről már hetek óta folyik a szó a médiában. Sokan a gyártó és forgalmazó HBO vetítési stratégiáját hibáztatják, miszerint az exkluzív sugárzás az oka annak, hogy a rajongók ilyen nagy számba töltik le a sorozatot a kalózoldalakról. A sorozat legálisan ugyanis csak az HBO kábel előfizetőinek érhető el mind a tévében, mind online. Más legális hozzáférés nincs, csak a DVD megjelenés, ami viszont hónapokkal követi a bemutatót.

A fentiek szerint már a korábbi jóslatok is arról szóltak, hogy a tavaszi szezon legtöbbet letöltött sorozata lesz a Trónok harca. A jóslat bejött. A torrent portál gyűjtése szerint a szériát epizódonként közel 4 millióan töltötték le, amivel messze megelőzi a második helyezett Így jártam anyátokkal, illetve a harmadik befutó Agymenők című sorozatot.

A tavaszi listát letöltési adatokkal és az amerikai tévés nézettséggel alább láthatjátok.

Hogy az HBO fog-e érdemben reagálni a kritikákra, vagy fenntartja a kalózkodási szempontból kockázatos, de amúgy jövedelmező vetítési stratégiáját, az kérdéses. Mindenesetre a Trónok harca annyira népszerű a kalózok között, hogy jó eséllyel pályázik már most az év legtöbbet letöltött sorozata címére.

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek