A cseh Kalózpárt ellen szerzői jogi és védjegyjogi jogsértés miatt indított pert a LEGO miután a mozgalom tagjai az építőjáték figuráit használták egy tavalyi kampányvideóban.

A cseh Kalózpárt tavaly tette közzé az alábbi animált videót, amellyel korrupció ellenes programjukra hívták fel a figyelmet. Az anyagban két LEGO figura dobál pénzt egy tóba, akiket egy kalóznak öltözött alak üldöz el.

A videó nyilvánosságra hozatalát követően a LEGO felszólította a Kalózpártot, hogy távolítsa el a kampányvideót. Mivel a kalózok ennek nem tettek eleget, az építőjáték képviselői szerzői és védjegyjogi visszaélés gyanújával bírósághoz fordultak. Keresetükben kérték a jogsértő képsor eltávolítását, hogy a Kalózpárt nyilvánosan kérjen bocsánatot a jogvédelem alatt álló játékfigurák használata miatt és nyilvánosan jelentse ki, hogy a mozgalmat semmilyen formában nem támogatja a LEGO. A prágai hivatal eleget tett a LEGO kérésének, és ősszel elrendelte a videó eltávolítását.

Bár a cseh választások azóta lefutottak, a Kalózpárt úgy döntött, fellebbez az ítélet ellen. A párt fellebbviteli kérelmében annak elismerését kéri, hogy a LEGO figurákat a videó készítője a művészi szabadság eszközeiként használta, és mint ilyenek a szabad felhasználás elve mentén nem sértették a játékcég jogait.

Egy lengyel esetben, ahol az alkotó művész koncentrációs tábort épített LEGO elemeket használva, a játékcég kénytelen volt meghátrálni a bírósági eljárás elől, és elismerni a művészi kifejezés jogosságát. A cseh Kalózpárt hasonló eredményben bízok a saját ügyében is.

(Via: TorrentFreak)