Sok kormány és egészségügyi szervezet sokféleképpen próbálkozott már azzal, hogy a lakosság körében visszaszorítsa a dohányzást. A dobozokra elhelyezett szöveges, majd képes figyelmezetések után a legújabb ötlet, hogy a csomagolást márkától függetlenül tegyék egységessé.

Ilyenek lesznek a dobozok Ausztráliában

2012. december elsejével hatályba lép Ausztráliában egy új törvény, amely a kormány által meghatározott egységes cigarettásdobozok használatára kötelezi a gyártókat. Ez azt jelenti, hogy a cigis dobozokat megfosztják minden dizájnelemtől, így színtől, logótól, védjegyektől. Ezek helyett egy sztenderd, a dohányzás veszélyeire figyelmeztető dobozok kerülhetnek csak forgalomba, amelyen egységes betűtípussal szerepelhet a márka és az íz megjelölése (lásd feljebb).A szabályozás célja, hogy elrettentse mind a dohányosokat, mind a nem dohányosokat - főleg a fiatalokat - attól, hogy rászokjanak az egészségtelen szenvedélyre.

Bár a kezdeményezés hatékonyságát is vitatják (azért valljuk be, a fenti fotók elég riasztóak), a dohánygyártók nehezményezik, hogy megfosztják őket védjegyeiktől, és termékeiket megkülönböztető logóiktól. Fő érvük az intézkedés ellen, hogy az egységes csomagolás a hamisítók helyzetét könnyíti meg: az egyforma dizájnt könnyebb másolni, de nehezebb megkülönböztetni, így nőni fog az illegális dohányáru piaci forgalma.

Az egységesített csomagolás bevezetésének terve több országban is napirenden van, így Norvégiában, Új-Zélandon, Kanadában és Indiában is tárgyalnak róla a politikusok és egészségügyi szakértők. Az Egyesült Királyságban jelenleg is zajlik a kampány a terv elfogadtatásáért, de ahogy Ausztráliában, úgy ott is heves a kritika a dohánycégek részéről. A Japan Tobacco International (JTI) brit napilapokban közzétett egész oldalas újsághirdetésben hangsúlyozza, hogy a javaslat a hamisítás fokozódásához vezethet.

Ellenkampány

Akárhogy is nézzük, mindkét oldalon komoly érvek feszülnek egymásnak. A hamisítás jogos veszély, ahogy a dohányzás visszaszorításának szükségessége sem vitatható. Érdekes lesz látni, mik lesznek az ausztrál tapasztalatok. Csökken-e a dohányosok aránya? Nő-e tényleg az illegális piac?

(Via: plainpacksprotect.co.uk, Guardian)