Hamisított gyermek autósüléseket teszteltek a brit szakértők, amelynek tapasztalatai szerint a biztonsági ülés mindent nyújt, csak biztonságot nem.

A brit kormány közlekedésbiztonsági kutatóközpontja, a TRL gyermekbiztonsági csoportja adott ki hamis gyermek autósülésekre vonatkozó figyelmeztetést, jelezve, hogy az internetes weblapokon és aukciós oldalakon egyre több a hamisítványt kínáló találat. Ezek a hirdetések olcsó terméket kínálnak, de megbízhatóságuk csak látszat.

A TRL baleseti szimuláció során tesztelte a hamisítványok. Az ülésbe egy három éves gyermeknek megfelelő alkatú tesztbábut ültettek. A tesztek során készült videóban jól látható, hogy az ütközés pillanatában az ülés szétszakad, és gyakorlatilag összepréseli a gyermeket.

A szakértő a figyelmeztetésben hangsúlyozta, a látszattal ellentétben a hamisítványok gyártói nem végeznek minőségi teszteket, így semmi sem garantálja termékeik megbízhatóságát.

A brit hivatal nem sokkal azután jelentkezett a figyelmeztetéssel, hogy az amerikai közlekedésügyi szervek hasonló autósbiztonsági felhívást intéztek a lakossághoz hamis légzsákok ügyében. Az USA közlekedésbiztonsági hivatala, az NHTSA hamisítványokon végzett tesztjei azt mutatták, előfordul, hogy az ütközés során a hamis légzsákok nem fúvódnak fel teljesen, de az is, hogy ezek a felfúvódás helyett szabályosan felrobbannak súlyos sérülést okozva ezzel a jármű utasainak. A tesztekről az NHTSA is készített videót.

(Via: Telegraph, HENT)