Megtévesztő trükkel próbálták becsempészni az Egyesült Államokba a hamis UGG csizmákat annak a két hamisító hálózatnak a tagjai, akik ellen a közelmúltban emeltek vádat az amerikai hatóságok. A szakértők becslése szerint a hamisítók megközelítőleg 325 millió dollár értékű hamisítványt, köztük UGG és Nike cipőket, Coach, Louis Vuitton, Burberry és Gucci táskákat próbáltak Kínából az Egyesült Államokba juttatni, majd ott értékesíteni. A nyomozók 29 személy ellen indítottak eljárást. 

A doboz is hasonlít...

A hálózat tagjai kétféle trükköt is alkalmaztak, hogy a hatóságok figyelmét eltereljék. Egyrészt, gondosan ügyeltek arra, hogy bankszámláikon a pénzmozgás ne legyen feltűnő: egyszerre egy bankszámlára sosem fizettek be 10 ezer dollárnál többet. A nyomozás során azonban kiderült, volt olyan hét, amikor 100 tranzakció során 430 ezer dollárt helyeztek el számláikon.

Másik megtévesztő trükkjük, hogy a hamisítványokon a jogsértő márkajelzést egy másik címkével takarták le: a hamisított UGG csizmák sarkára „XMX” feliratú matricákat ragasztottak, amely nem minősül védjegynek, így elméletileg nem akadna fenn az ellenőrzésen. Ha a vámhatóság a szállítmányokat továbbengedte, ezeket raktárakba szállították, ahonnan a kereskedőkhöz történő kiszállítás előtt munkások húzták le róluk a hamis fedőcímkéket. 

  

Felső címke, alsó címke

Második cipőtalppal is takarták a jogsértő márkajelzést

Ilyen trükkel a hazai vámhatóság képviselői is rendszeresen találkoznak ellenőrzéseik során. Az alábbi fotó a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hamis tárgyakat bemutató kiállításán készült a NAV (akkor még VPOP) által lefoglalt pólóról. Jól látható, hogy a felső fekete címke és a köztes réteg eltávolítása után hogyan lesz egy látszólag márkajelzés nélküli ruhadarabból "Diesel" póló...

(Via: NJ.com, Gothamist, HENT)