Az orosz kulturális minisztérium törvényjavaslata szerint pénzbüntetés, átmeneti működés felfüggesztés, sőt szervereinek elkobzása fenyegeti azokat a webszolgáltatókat, amelyek 24 órán belül nem távolítják el a jogsértő fájlokat.

Szigorú szabályokat határozna meg az orosz kulturális minisztérium arra vonatkozóan, hogy a webszolgáltatók hogyan kezeljék az oldalukon elérhető szerzői jogot sértő fájlok eltávolítására vonatkozó kérelmeket. Ezek a hatályos jogszabályok szerint is kötelesek reagálni a panaszokra, a jövőben azonban komoly szankciókkal nézhetnek szemben, ha ezen kötelességüknek nem tesznek eleget.

A javaslat szerint az egyes weboldalak a panasz kézhezvételét követően egy napos határidővel lesznek kötelesek eltávolítani vagy blokkolni a kalóztartalmat, míg a szerverszolgáltatók további egy napot kapnának arra, hogy az eltávolításról egyeztessenek az általuk kiszolgált weboldallal. Az előírás szerint

A törvénytervezet azt is előírja, hogy amennyiben a szolgáltatók nem, vagy nem megfelelően járnak el az eltávolítási procedúra során, akkor az eset súlyosságától függően többféleképpen szankcionálhatók. Magánszemélyek által üzemeltetett weblapok esetében 3000 rubel összegű bírság, üzleti vállalkozások esetén 500 ezer rubel összegű bírság lenne kiszabható. Indokolt esetben a hatóságok 90 napig bezárhatják a szolgáltatók vállalkozását, sőt akár az érintettek szervereit is elkobozhatják.

(Via: TorrentFreak)