Az orosz kormány olyan ügynökség létrehozását tervezi, ami keményen fellépne a kalózok ellen. Vezetőjüket állítólag Nyikita Mikhalkov, veterán filmrendező választhatja majd ki.

 

A gazdasági fejlődésért felelős minisztérium benyújtott a kormánynak egy olyan tervezetet, ami egy létező, szerzői jogokat védő szervezet jogkörének kibővítésével egy újat hozna létre, amely egyenesen a kormánynak jelentene, írja a The Hollywood Reporter.

Az orosz kormány jelenleg keményen küzd a kalózkodás ellen. Idén szigorúbb kalózellenes törvényeket fogadtak el, de az eredményekre szerintük még várni kell. Eközben a szerzői jogok tulajdonosai megerősítették, hogy a kormány további lépéseket is tervez az ügy érekében.

Oroszországban az elmúlt években a filmekkel kapcsolatos kalózkodást a helyi producerek az iparággal kapcsolatos legsúlyosabb problémaként emlegették. Nehéz felbecsülni a kalózvideók piacának méretét, de becslések szerint akár 50 milliárd forintnyi kárt is okozhat, évente. 

A Vedomosti nevű orosz napilap szerint Nyikita Mikhalkov filmrendező választhatja majd ki a szervezet vezetőjét. A rendező néhány évvel ezelőtt fontos szerepet játszott annak a törvénynek az elfogadtatásában, ami szerint minden elektronikus adathordozót, amit kalózkodásra lehet használni, egy százalékos plusz adóval terhelnek. Mikhalkov továbbá a vezetője az RSP-nek, az egyik orosz közös jogkezelő szervezetnek is. Az új ügynökség ez utóbbi szervezet, továbbá a RAO, az Oroszországi Szerzők Társasága felett is ellenőrzést gyakorol majd. Ezzel biztosítanák, hogy minden vonatkozó szabályozást betartsanak majd.

A szerzői jogok tulajdonosai nem először panaszkodnak arra, hogy az említett szervezetek nem működnek átláthatóan.

via: hollywoodreporter