Egy új kalózkodás elleni kísérlet előfutára lehet az az adatgyűjtés, amit a Warner Bros. szakértője tett közzé a napokban. A stúdió a hírek szerint azon céllal tanulmányozza az illegális letöltők magatartását, hogy jobban megértse a kalózkodás motivációit, amelyek segítségével olyan marketing megoldásokat dolgozhat ki, amely illegális letöltés helyett legális vásárlásra ösztönözné a kalózokat.

Bár konkrétumokat még nem tudni, íme, amit a fájlcserélő és illegális streaming oldalak forgalmának megfigyelése alapján megtudtak:

- Az adatok szerint a tipikus kalóz 18 és 24 év közötti férfi. A nemi egyenlőtlenséget viszont némileg ellensúlyozza, hogy a nők nagyobb arányban keresik az illegális hozzáférést a tévésorozatokhoz, mint a férfiak.

- A kalózok előbb inkább a letöltési linkeket listázó oldalakon (cyberlocker) keresik a letölthető tartalmakat, mint azokon, amelyek tárolják is a fájlokat. A cyberlocker oldalak esetében ráadásul egyértelmű márkahűség is kimutatható.

- Folyamatosan és gyorsan nő a nemzetközi piac: a megjelenést követően, rendszerint néhány napon belül felbukkan a házilag előállított felirat, illetve az eltérő nyelvű szinkron is a kalózfájlokhoz.

- A kalózok nem csak letöltenek, de vásárolnak is. Még a legelszántabb illegális letöltők is váltanak mozijegyet, vesznek eredeti DVD-t, illetve fizetnek a legális letöltési lehetőségért, igaz, valamivel kevesebbet költenek, mint az alkalmi jogsértők.