Két jelentős hamis szállítmányt is elcsíptek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei az elmúlt napokban. Vámosszabadi térségében két szlovák rendszámú kamionban mintegy 125 millió forintot érő hamisított konyhai eszközt találtak, míg egy közúti ellenőrzés során az M5 autópályán pedig 15 millió forint értékű hamis mosógél szállítmányra bukkantak

A hamis konyhai eszközökkel lebukó szlovák sofőrök Vámosszabadinál lépték át az országhatárt és az M1 autópálya felé folytatták volna útjukat, amikor a pénzügyőrök megállították őket. A meglepődött sofőrök hiába gondolták, hogy innen egyenes út vezet a budapesti telephely felé, csalódniuk kellett. Nem úgy a pénzügyőröknek: a két rakomány tételes átvizsgálásakor több mint 5000 darab Royalty Line márkajelzésű, védjegyoltalom alatt álló serpenyő- és edénykészlet került elő összesen majdnem 125 millió forint értékben.

Az M5 autópályán feltartóztatott kamionos 4.314 darab 4,75 literes kiszerelésű mosógélt szállított Magyarországról egy cseh gazdasági társaság részére. A pénzügyőrök a jármű rakterének felnyitásakor látták, hogy a szállított mosógél csomagolását egy világmárka logójával látták el, azonban a termékek címkéi valamint a zárókupakok hibásnak és az eredetitől eltérőnek tűntek. A pénzügyőrök ezért szakértőt rendeltek ki, aki megállapította, hogy a szállítmányban található úgynevezett DuoPack kiszerelésű folyékony mosógél termékek a megtévesztésig hasonlítanak egy ismert világmárkára, azonban azok nem eredetiek, hanem hamisítványok.

A nyomozók mindkét esetben eljárást indítottak.

Forrás: NAV