Az olimpiai mozgalom leghíresebb védjegye az egymásba fonódó öt színes karika. Kevesen tudják azonban, hogy az olimpia vagy, hogy az aktuális sporteseményt említsük, a London 2012 kifejezések is védettek. Miközben a világ a holnapi londoni megnyitóra vár, nézzük, mit kell tudni az olimpiai védjegyekről.

A sportesemény kapcsán a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület kért tájékoztatást a Magyar Olimpiai Bizottságtól az olimpiai védjegyekről. Az alábbiakban ezt közöljük.

Az Olimpiai Játékok Szervezőbizottságának jelképei és szimbólumai, így a Londoni Olimpiai Játékok Szervezőbizottságának (LOCOG) jelképei és szimbólumai is védjegyoltalmat élveznek.  Ilyen oltalom alatt álló védjegyek az „olimpia” és „olimpiai” elnevezés, az olimpia zászlaja, jelvénye, jelmondata, emblémája és himnusza, de védjegyoltalom alatt áll az olimpiai láng és az olimpiai fáklya is. Előbbi meghatározása szerint az a láng, amelyet Olympia városában gyújtanak meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felhatalmazásával, utóbbi pedig a NOB által jóváhagyott hordozható fáklya, vagy annak élethű másolata, amelynek célja az olimpiai láng meggyújtása. A londoni olimpia vonatkozásában a szervezők levédették a London 2012 kifejezést, a london2012.com weboldal nevet, a londoni olimpia és paralimpia saját logóit, a sportesemény kabalafiguráit, és az olimpiára tervezett, a sportágakat jelölő piktogramokat is.

Nagy-Britanniában előkerült olimpiai hamisítványok

- Az olimpiai jelképek Magyarországon is törvényi védelem alatt állnak. Az olimpiai ötkarikának, mint olimpiai jelképnek például a 2008. évi LX. törvény biztosít védelmet - tájékoztat dr. Vaska Ottilia, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jogásza.

Az olimpiai jelképeknek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a kizárólagos tulajdonosa. Ezek használatát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Chartája és szabályzatai rendezik. Tulajdonosként a NOB jogkörébe tartozik, hogy a jelképek bármilyen módon történő, akár kereskedelmi célból, akár védjegyként történő lajstromozás céljából felhasználására engedély adjon. A Magyar Olimpiai Bizottság a 2004. évi sporttörvény értelmében jogosult a NOB előírásaival összhangban az olimpiai jelképek kereskedelmi vagy egyéb célú felhasználására, ezek mások által történő használatának, hasznosításának engedélyezésére, továbbá az ezzel kapcsolatos vagyoni jogok gyakorlására, illetve az ezekkel való rendelkezésre Magyarország területén. A MOB ezen felül a szervezet saját címerének és a Magyar Olimpiai Csapat logójának kizárólagos jogtulajdonosaként ezek használatára is adhat engedélyt.

- A MOB az olimpiai mozgalom érdekében védi az olimpiai jelképeket, szimbólumokat. A cél az olimpia eszmeiségének megőrzése, az eredetiség, a megkülönböztetés és a szurkolók, vásárlók hiteles tájékozódása – meséli a MOB jogásza, hozzátéve, hogy a védjegynek a minőség jelzésében is van szerepe. Mint mondja, az olimpia szó az Olimpiai Játékok hagyományaira, egyedülálló voltára tekintettel áll védelem alatt.

Nagy-Britanniában előkerült, London 2012 logóval ellátott hamisítványok

A visszaélésekre vonatkozóan dr. Vaska Ottilia elmondta, a MOB számos esetben tapasztalt már visszaéléseket korábban, különösen az ötkarika és az „olimpia” elnevezés használatával kapcsolatban.

- Leggyakrabban ajándéktárgyak, használati tárgyak, például bögrék, pólók, kabalafigurák, tollak, kulcstartók és hűtőmágnesek felületén jelennek meg illetéktelenül az olimpiai védjegyek, de előfordul, hogy az olimpiai ötkarikát más színnel vagy kicsit módosított formában próbálják meg engedély nélkül felhasználni - ismerteti a helyzetet a szakértő.

Nem csak az aktuális, de a korábbi rendezvények is visszaköszönnek a hamisítványokon

Az olimpiai jelképekkel való visszaélés a magyar törvények értelmében védjegybitorlásnak, és így törvénysértésnek minősül. Ilyen esetekben a védjegyjogosult, a NOB, illetve a felhatalmazás alapján hazánkban a MOB is eljárást indíthat. Ennek során bírósági úton követelheti a védjegybitorlás abbahagyását és a bitorló eltiltását a további jogsértéstől, a védjegybitorlással elért gazdagodás visszatérítését, valamint a polgári jogi felelősség szabályai szerint kártérítést.

(Via: HENT, képek forrása: UK Home Office Flickr oldala)