Itthon is cikkeztek már arról a New York-i péksütemény csodáról, amely aktuálisan őrületbe kergeti az amerikai fogyasztókat. A croissant és a donut, vagyis a fánk keresztezéséből előállított eredeti Cronut állítólag negyed óra alatt elfogy reggelente, pedig órákig állnak érte sorba a vevők. A péksütemény hiába áll védjegyoltalom alatt, gyorsan megjelentek a koppintások.

Eredeti Cronut  a Dominique-Ansel-Bakery kínálatában

(forrás: facebook.com/Dominique-Ansel-Bakery)

A Cronut ötletét Dominique Ansel, New York-i pék találta ki, és mára komoly hisztéria alakult ki körülötte. Az eredeti pékárút kínáló üzlet 8-kor nyit, de 8:15-re elfogy a teljes készlet, ami nem csoda, mert a hajnali óráktól állnak sorba a vevők azért, hogy croissont-fánk hibridet reggelizhessenek.

Ansel gyorsan ráérzett az ötletben rejlő anyagi biztonságra, így levédette a Cronut elnevezést. Ám hiába áll védjegyoltalom alatt a sütemény, más pékségek is lecsaptak az ötletre és hol hasonló, hol azonos néven kezdtek el árulni koppintott sütiket. Az Eater.com portál ezekből válogatott.

Figyelem! Éhesen nem ajánlott tovább görgetni!

Az ausztrál MoVida dossant néven kínálja a pékárut, és nem tagadja, hogy Ansel ötletét másolja

A kaliforniai Azúcar pékség Cray-nut néven kínálja az imitációt

Az angol The Cake Shop mit sem törődve a védjegyoltalommal Cronut néven jelentkezett a sütivel

A spanyol Pastisseria Lleonart az angol példához hasonlóan a védjegyjogot sértő nevet használja

A fülöp-szigeteki Wildflour nemes egyszerűséggel Corissont Donut-ot értékesít

A Los Angeles-i Roxana Jullapat egy betűt változtatva cronut helyett cronot-ot kínál

Az indianapolisi Circle City Sweets betűcsere helyett szótagot cserélt: a croissant és a donut keverékéből dossant-t alkotott

(Via: Eater.com 1. és 2. cikke)