Az amerikai bíróság ideiglenes tiltó végzést adott ki, amelynek értelmében nem kerülhet bemutatásra az Age of the Hobbits című produkció, mert az összezavarná a Peter Jackson által rendezett A hobbit - Váratlan utazás című mozi potenciális nézőit. A betiltott filmet egy olyan stúdió gyártotta, amely utánzat produkciók készítése miatt vált hírhedtté Hollywoodban.

Hobbit kontra Age of the hobbits

A kaliforniai bíróság helyt adott az eredeti Tolkien adaptációt gyártó Warner Bros, New Line Cinema, MGM stúdiók és a producer Saul Zaentz azon keresetének, amely az Age of the hobbits című ZS kategóriás mozi forgalmazásának betiltását kérte. A hobbit - Váratlan utazás alkotói szerint megzavarhatja a nézőket (ahogy azt mi is megírtuk, ezt kutatási adatokkal is igazolták), ha két film, amelynek címében és történetében hobbitok szerepelnek, egyszerre kerül forgalmazásra. A bíróságon a stúdiók védjegyjogaikra, valamint a Tolkien mű általuk birtokolt szerzői jogaira is hivatkoztak.

A bíróság határozatában elfogadta, hogy az Asylum stúdió által gyártott Age of the hobbits valóban alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, emellett hangsúlyozta, téves az Asylum azon állítása, amely szerint az ő filmjében szereplő hobbitoknak nincs közük a tolkieni figurákhoz. Az Asylum ugyanis azzal védekezett, hogy filmje a valóban létezett, az emberfélék családjába tartozó kihalt faj, a Homo Floresiensis képviselőiről szól, amelynek tagjait apró termetük miatt gyakran nevezik a régészek hobbitnak. A bíróság felhívta az Asylum figyelmét arra, hogy a régészek éppen a Tolkien által kitalált figurákkal való hasonlóság miatt nevezték el hobbitnak a fajt.

A bíróság legközelebb január 28-án tárgyal az Asylum film további sorsáról. Addig viszont érdemes megjegyezni, hogy a stúdió hollywoodi körökben épp arról vált hírhedtté, hogy a nagy költségvetésű filmek (blockbusterek) körüli érdeklődést meglovagolva ahhoz hasonló produkciókat (ún. mockbustereket gyárt). A John Cusack neve által fémjelzett 2012 című mozival egy időben például egy 2012 Doomsday című produkcióval jelentkezett, míg a Transfomers sorozat sikeréből a Transmorphers: Fall of Man című filmjével próbált csipegetni.

(Via: The Hollywood Reporter)