Gyanús körülmények között életét vesztette Kínában az a férfi, aki elsőként hívta fel a figyelmet a kínai tejiparban tapasztalt hamisítási tevékenységre, és akinek tevékenysége a 2008-as melamin botrány kirobbanásában fontos szerepet kapott.

A hónap elején rablók támadták meg, majd néhány héttel később belehalt sérüléseibe a 44 éves Jiang Weisuo. Neve azt követően vált ismerte, hogy a kínai tejipar hamisítási tevékenységét leleplezte. Jiang 2006-ban jelentette be a hatóságok felé az általa tapasztalt illegális aktivitást, amely szerint vegyszerekkel és adalékanyagokkal kezelik termékeiket a tejipari gyártók. Bejelentésének azonban egészen 2008-ig nem szenteltek komoly figyelmet. Abban az évben azonban 6 gyermek vesztette életét, további 300 ezer pedig súlyosan megbetegedett melaminnal szennyezett tejtermékek fogyasztása miatt.

Jiang jelentése ezután a figyelem középpontjába került. A hatóságok által végzett nyomozás során kiderült, számos gyártó hamisítja vegyszerekkel a gyenge minőségű, higított tejet, hogy annak protein tartalma megfeleljen az élelmiszeripari előírásoknak.

Jiang haláláig egy tejgazdaság vezető munkatársa volt. Kollégái szerint tevékenységével sok ellenséget szerzett. Haláláról nem tudni biztos információkat, mert a rendőrség hírzárlatot rendelt el az ügyben.

(Via: Today Online, People Daily)