Senkinek sem kívánunk olyan kellemetlen élményt a nyári fesztiválszezonban, hogy a belépésnél derüljön ki, jegye hamisítvány, ezért nem engedik be... Mivel a belépőket többnyire csak egy darab vonalkódos papír képezi, hamisításuk nem túl nehéz. Még akkor sem jelentős a kihívás, ha vízjellel, hologrammal vagy más biztonsági címkézéssel vannak ellátva. Ezek meglétére ugyanis a vásárlók kevéssé figyelnek, így könnyen átverhetők.

Egy brit felmérés szerint 50-ből egy fesztiválozó kerül ilyen helyzetbe. A Viagogo kutatása szerint tavaly 67 ezren jártak pórul a szigetországban, idén akár 100 ezren is lehetnek. A felmérés szerint a jegyhamisítók évente 30 millió fontot keresnek, ennek nagy részét a nyári szezonban, mivel fő célpontjaik a V festival és a Glastonbury fesztivál látogatói.

Tehát a tanácsunk: vásároljatok koncert- és fesztiválbelépőt megbízható online kereskedőknél, hivatalos viszonteladóknál vagy közvetlenül a helyszínen. Inkább ne vegyetek jegyet a helyszín környékén lézengő jegyüzérektől, és a gyanúsan olcsó hirdetéseket is kerüljétek. Vásárlásnál pedig ellenőrizzétek, hogy a jegy nem sérült-e, nincsenek-e nyomtatási hibái, biztonsági jelzések vannak-e rajta.