Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kalózbiztos formátum és legális fájlmegosztás

Két érdekes hír is olvasható ma az illegális letöltés világából a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) honlapján: az egyik szerint egy brit cég fogyasztóbarát, de kalózbiztos megoldást talált az online letöltésekre, míg a másik szerint holland művészek - kompenzáció ellenében - támogatnák a letöltés legalizálását.

Az utóbbi javaslat két jelentősebb holland művészeket tömörítő szakszervezet sajátja. Elképzelésük szerint, ha a kormány - amely épp most készül módosítani a szerzői jogi szabályozást - általános illetéket vetne ki az adathordozókra és digitális lejátszó eszközökre, abból a fájlcserélés legalizálása mellett teljes körűen kompenzálhatóak lennének a művészek. A szakszervezetek szerint hosszabb távon elképzelhető, hogy a díjat az internetelőfizetés összegébe építsék be.

Az előbbi megoldás kidolgozója a Friend4Music. Ötletük, hogy DRM védelem nélkül, de egyedi azonosítóval, ún. digitális vízjellel ellátva értékesítenék a letölthető zeneszámokat. Így, a fogyasztók valós igényeinek (pl.: korlátlan hordozhatóság) megfelelő zeneletöltő szolgáltatások működhetnének, de kalózkodás esetén a vízjel biztosítaná, hogy a hatóságok az illegális terjesztés forrását megtalálják.

0 Tovább

Díszkivilágítjuk vagy felgyújtjuk a fenyőfát?

Már csak egy hónap van karácsonyig, így szép lassan mindenki megkezdi az ünnepi készülődést. Ennek egyik lépéseként előkeressük a karácsonyfára, ablakokba, kertbe szánt fényfüzéreket, hogy megvizsgáljuk, működik-e még. Ha nem működne vagy esetleg csak újat szeretnénk venni, a vásárlásnál nem árt óvatosnak lenni.

A hamisítók gátlástalanul kihasználják, hogy november végén-decemberben mindenkin eluralkodik a vásárlási láz, és a fogyasztók költéséből ők maguk is szeretnének mind nagyobb szeletet hasítani. Az ünnepekre gyártott hamis termékek között az elektronikai cikkek is megjelennek, amelyek - talán mondanom sem kell - különösen veszélyesek lehetnek. A hamis elosztók, hosszabbítók, égősorok nem felelnek meg azoknak a biztonsági szabványoknak, amelyeket éppen a fogyasztók védelme érdekében állapítottak meg a szakemberek. Az ilyen termékek áramütést okozhatnak vagy épp könnyen túlmelegszenek. Gondolom, senkit nem kell emlékeztetni arra, hogy egy megszáradt vagy száradófélben lévő fa, milyen könnyen tud lángra lobbanni...

Ahogy a lenti videó is elmagyarázza (figyelem! angol nyelvű), a balesetek elkerülése érdekében a) csak megbízható kereskedőnél vásároljunk, b) mindenképpen ellenőrizzük a biztonsági tanúsítványokat és c) üzembe helyezésnél kövessük a gyártó utasításait!

0 Tovább

Dohánylobbi: az egyszerű csomagolás növeli a hamisítást?

A brit egészségügyi minisztérium dohányzás visszaszorító tervei szerint a színes, dizájnos cigarettacsomagolást egyszerűbbre cserélné. Azzal érvelnek ugyanis, hogy a látványos dobozok vonzóak a fiatalok számára, így hozzájárulnak a dohányosok számának növekedéséhez a korcsoportban.

A világ második legnagyobb dohánygyártója, a British American Tobacco (BAT) azonban közölte, kész bíróságon is megtámadni az egészségügyi terveket. Érvelésük szerint ilyen alapon a csokoládé, a rágcsálnivalók és az alkoholos italok csomagolását is újra lehetne gondolni. Meggyőzőbb érvük azonban, hogy az egyszerűbb csomagolás nagymértékben növelhetné a piacra kerülő hamis dohánytermékek arányát.

Az érv jogosnak tűnik, minél egyszerűbb a dizájn, annál könnyebb másolni is, és annál nehezebb kiszűrni a különbséget az eredeti és a hamis között...

0 Tovább

Vásárló vigyázz! Nyakunkon a bevásárlási láz!

Karácsony közeledtével mindenki rohamszerűen kezd el vásárolgatni, hogy családtagjainak, rokonainak, barátainak beszerezze a karácsonyfa alá kerülő ajándékot. Általában az ünnepi bevásárlás nem kis összeggel terheli meg a pénztárcákat, így többen keresik a módját, hogy a lehető legköltséghatékonyabb módon jöjjenek ki a dologból. Mindeközben az online shoppingolás is egyre nagyobb teret hódit ideheza, ami szerintem hasznos és jó dolog, de nem árt néhány dologgal tisztában lenni.

Az internetes vásárlás egyik komoly veszélye, ha nem megbízható e-boltban vásárolunk, hogy átvernek és/vagy hamisítványba futunk. Ennek elkerüléséhez érdemes néhány szempontot szem előtt tartani az áru virtuális kosárba pakolása előtt:

1. Soha ne kattintsunk e-mail fiókunkban az ismeretlen feladótól érkezett, szuper akciókkal kecsegtető spam üzenetekre.

2. Inkább a már bevált internetes felületeken keresztül vásároljunk, amelyeket vagy mi magunk ismerünk, esetleg megbízható ismerőseink ajánlanak.

3. Ha még nem vásároltunk egy adott online kereskedőnél, járjunk utána, hogy a választott felületnek milyen a vásárlói megítélése. Valamelyik internetes keresőbe beírva könnyen kideríthetjük, más fogyasztók tapasztaltak-e hibákat, volt-e bármilyen problémájuk e-kereskedővel kapcsolatban.

4. Ellenőrizzünk az oldalt, nézzük meg a vásárlás menetére vonatkozó információkat. Ha például nem közöl pontos kapcsolattartási adatokat, nem találni rajta hivatalos működési szabályzatot, információkat, hogy probléma esetén mi a teendő, akkor kerüljük! Ha problémánk adódik, esélyünk sincs a panaszra.

5. Végezetül, figyeljünk az árra! A gyanúsan olcsó ár nem mindig egyenlő a szezonális akciókkal. Ha egy termék ára látványosan alacsonyabb a megszokott árnál, jó eséllyel hamisítvánnyal van dolgunk. Ez főleg a luxusmárkák esetében jellemző. Ha néhány ezer forintért kínálnak egy Louis Vuitton táskát, biztosak lehetünk benne, hogy nem a francia divatház készítette.

Biztonságos vásárlást mindenkinek!

0 Tovább

Gyermekruhák vs. hamis parfümök

Még egy gyors hír a HENT-től. 500 millió forint értékű hamis parfümöt foglaltak le a magyar vámosok Gyulánál. A szállítmány átvizsgálása mellett kockázatelemzés alapján döntöttek. A hamisítványokat röntgenvizsgálat mutatta ki, a világmárkák jelzéseivel ellátott üvegcsék ugyanis gyermek fürdőköpenyek közé voltak elrejtve...

Részletek a HENT híroldalán.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek