Az alábbi videó tanúsága szerint mindenféle higiénés követelményt mellőzve a mellékhelyiségben keveri ki a hamisító a hamis szójatejet. Kínában a melamin botrány miatt megugrott a kereslet a szójatej iránt, és erre a keresletre a hamisítók is reagáltak.

Botrányos képsorokkal indul az alábbi videó, amelyben az arcát is vállaló hamistó konkrétan a WC-re helyezett vödörben keveri ki a hamis szójatejet. Az italnak a szójababhoz vajmi kevés köze van, kerül viszont bele keményítő, meleg víz, vanília aroma és még néhány mesterséges ízesítő. Az így elkészült keverék a hamisító szerint iható, és ami a legfőbb olcsó is. Utóbbi miatt pedig könnyedén el tudja adni a lakhelye környékén az élelmiszerkereskedőknek.

A riport szerint a szójatejre egyébként nagy a kereslet. A kínaiak átlagosan több mint 9 liter szójatejet fogyasztanak évente, és a fogyasztás folyamatosan nő. A keresletet a szójatej jótékony egészségügyi hatásairól szóló egészségügyi ajánlások, illetve a néhány évvel ezelőtti melamin botrány is növeli. A szakértői becslések szerint ugyanakkor hiába keresik a kínai fogyasztók az egészséges és megbízható alternatívát a megtépázott hírnevű tejipari termékekkel szemben, a forgalomba kerülő szójatej többsége nem eredeti termék, csak por alapú keverék.