Unalomig ismételtük már, hogy Kína mindent hamisít, többek között az összes népszerű Apple terméket. Ezúttal azonban nem egy iPhone vagy Macbook utángyártásáról van szó, hanem az idén elhunyt Apple-vezér, Steve Jobs nevét igyekeznek meglovagolni.

Történt ugyanis, hogy egy tajpeji kiadó gondozásában megjelent egy könyv „25 Lessons That Steve Jobs Taught the Young” címmel, amelyről mondhatni ordít, hogy Jobs-nak semmi köze hozzá. A könyvet egy Jao Tao nevű szerző jegyzi, és a fülszövegen – sosem találjátok ki – Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke ajánlja a művet.

A 25 intelmet ugyanaz az Ecorebooks adja ki, amely egy korábbi hasonló próbálkozásával már befürdött. Az előző műnek a „Steve Paul Jobs's Eleven Pieces of Advice for Young People Today” címet adták, és a borító szerint az Amazon sikerlistáján szereplő alkotás kínai fordítása. Az írója egy bizonyos John Cage, aki állítólag a Stanford Egyetemen végzett, és gazdasági-pénzügyi magazinok főszerkesztőjeként dolgozik.

11 jó tanács fiataloknak... (Forrás: Ecorebooks)

A Reuters szerint a 11 jó tanácsot, amelyek között olyanok szerepeltek, mint „hallgass a szívedre, és tedd, amit szeretnél” kínai és tajvani könyvesboltokban forgalmazták, és a benne szereplő gondolatok valójában kínai történelmi személyekhez kötődő anekdoták és aforizmák voltak. Miután ez utóbbi könyvnek az angol nyelvű médiában is híre ment, kiderült a visszaélés, és az alkotás eltűnt az ázsiai üzletek polcairól.