A mobilalkalmazások piacán is súlyos problémát okoz a hamisítás, figyelmeztet egy amerikai tanulmány. A legnépszerűbb androidos és iOS-es programok többségét már lekoppintották.

 

A mobilalkalmazás-biztonsággal foglalkozó Arxan által készített kutatás szerint az eredeti programokat koppintók valóságos párhuzamos valóságot hoztak létre a portékájuk számára. A vizsgálatuk során összesen 230 alkalmazásra kerestek rá, a 100 legnépszerűbb fizetősre és a 15 legkeresettebb ingyenesre platformonként. Megállapításuk szerint a legjobban fogyó androidos alkalmazások esetében 100, míg az iOS-esek 56 százalékának már létezik valamilyen koppintott változata. A helyzet az ingyenes programok esetében sem sokkal jobb, a Google féle rendszeren 73, míg az Apple platformján 56 százalék a mobilappok érintettsége.

A másolt alkalmazások nem csak a szerzői jogok tulajdonosaira nézve károsak, hanem a fogyasztókra is valós veszélyt jelentenek, mivel a buherálás során veszélyes kiskapukat hagyhatnak a programokban a készítők, amelyek segítségével könnyen komoly kárt okozhatnak a felhasználónak.

Szerencsére hivatalos forrásokból nem túl valószínű, hogy ilyen alkalmazásokkal találkozhatunk, mivel mindkét platformon, az androidon és az iOS-en is erős a szűrés. Éppen ezért a másolt alkalmazásokat a forgalmazók a legtöbb esetben nem a hivatalos Play áruházban, illetve App Store-ban árusítják, hanem külön erre a célra létrehozott gyanús oldalakon, illetve harmadik személyhez köthető áruházakban. Így ezek használatát a tanulmány nem javasolja, saját biztonságunk érdekében.

via: pcworld