Az Európai Unió vámhivatalai elkezdték tesztelni azt a rendszert, amelynek segítségével a szellemi tulajdon jogosultjai könnyebben érvényesíthetik jogaikat.

Az adatbázist (amit a hamisítással és szerzői jogi jogsértéssel foglalkozó Európai Megfigyelőközpont működtet) azért hozták létre, hogy felváltsa a papíralapú rendszereket, amelyeknem oszthatók meg vagy nem használhatók megosztva a különböző országok vámhivatalai, rendőri szervei és jogosultjai által, írja a securingindustry.com.

 A rendszer ingyenesen használható és arra is lehetőséget biztosít a szellemi tulajdonjogok jogosultjaknak, hogy feltöltsenek egy előre kitöltött “vámhatósági eljárási lapot”. A Megfigyelőközpont (amelyet egyébként a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal működtet) szerint ehhez a jogosultaknak rendelkezniük kell egy, az Európai Unió területén vagy annak egy részén érvényes lajstromozott védjeggyel. A jelszóval védett rendszerbe a termékek neve mellé a jogosultak feltölthetnek képeket, leírásokat azok szállításáról és a csomagolásukról, ezeket pedig a hamis áruk beazonosítására használhatják a határőrök.

 A feltöltött információkat az Unió minden hivatalos nyelvére lefordítják és központilag tárolják, hogy az EU összes vámhivatala hozzájuk férhessen, rajtuk kívül azonban mások nem kaphatnak hozzáférést ezen adatokhoz.

 Az adatok feltöltése június óta folyik és a vámhatóságok már használják is a rendszert, tesztfázisban – a hivatalos használatbavételt a jövő évre tervezik. A program akkor lehet sikeres, ha a jövőben sok jogosult használja és tölti fel információkkal a rendszert.

 A végső változatban egy olyan opció is helyet kaphat majd, amelynek segítségével a jogosultak és a rendészeti szervek kapcsolatba léphetnek egymással egy online felületen, együtt dolgozva a gyanús eseteken.

via: securingindustry