A korábban a szerzői jogokat sértő tartalmak valódi mennyországának számító kínai video-megosztó oldalak, a Youku, a Baidu, a Sohu és a Tencent lassanként mind megtisztulnak az illegális tartalmaiktól. Az ok meglehetősen prózai, a szolgáltatók rájöttek, hogy anyagilag is jobban járnak, ha a törvényes utat választják.

A legnagyobb kínai videós portál, a Youku, amely az egész piac 32%-át birtokolja, ma már több mint 164 millió dollárt költ jogdíjakra, így például olyan bombasikernek számító sorozatokat is közzé tehet, mint a Walking Dead című amerikai széria.

A bevételek nagy része természetesen a hirdetésekből származik, amelyekre így teljesen legálisan tarthatnak igényt. Az új törvényes modell olyannyira beválni látszik a kínai video-óriás számára, hogy úgy tűnik idén először végre profitot fog termelni a cég.

Az új üzletpolitika azonban új problémákkal is jár. A Youku vezetői nem tagadják, hogy a tartalmak szűrése nagy kihívást jelent számukra, ezért a vállalat több tucat embert foglalkoztat csak azért, hogy illegális tartalmakat keressenek a hálózatukban.

A kínai helyzet egyre biztatóbb a szerzői jogok jogosultjai számára, ugyanis mára az összes nagyobb kínai video-megosztó portál elkötelezte magát az illegalitás felszámolása mellett. Tették ezt azért is, mert számukra is elemi érdek, hogy minél nagyobb szeletet hasítsanak a rendkívül sebesen növekvő legális hirdetési tortából.

via: afterdawn