Határozott és szigorú irányt követ az Illinois-i egyetem, ha hallgatói kalózkodásáról van szó: az első panasz után megvonják az internetelérést azoktól, akik illegálisan töltenek le.

Az Egyesült Államokban törvény kötelezi az egyetemi campusokat arra, hogy akadályozzák hallgatóik esetleges szerzői jogi jogsértéseit. Ennek része, hogy a szerzői jogosultakról kapott panaszok alapján figyelmeztetik a kalózkodókat, aztán, hogy a figyelmeztetéseket követően hogyan szankcionálják a jogsértést, az már az egyetemen múlik.

Illinois állam egyeteme szigorúbb irányt követ: ha egy hallgatójuk kalózkodásáról értesítést kapnak, akkor a hallgatót azonnal értesítik, sőt, azonnal lekapcsolják az érintett kollégiumi szobájának internet hozzáférését. Az intézkedés átmeneti: a lekapcsolást követően a hallgató köteles egy elbeszélgetésen részt venni, ahol a felelős egyetemi munkatárs a jogsértés tényét és az iskola szerzői jog tiszteletére vonatkozó irányelveit tisztázza az érintettel. Ezt követően visszakapcsolják az internetszolgáltatást, de ha a jogsértés megismétlődik, a harmadik panaszt követően az érintettet egyetemi éveinek teljes egészére eltiltják az internethasználattól.

Hogy az egyetemnek van-e olyan hallgatója, akivel szemben a drasztikus lépést alkalmazták, azt nem tudni, az azonban nyilvános, hogy nem csak a hallgatók, de a munkatársak között is vannak kalózok. Az iskola biztonsági munkatársa ugyanis elismerte, hogy volt olyan egyetemi alkalmazott, akit főnökei kénytelenek voltak munkahelyváltásra kérni sorozatos jogsértései miatt.

(Via: TorrentFreak)