Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szabadalmat sért a BitTorrent működése?

Sokat olvasni arról, hogy egyik, másik BitTorrent kliens ellen peres eljárás indul, mert a rendszeren terjesztett tartalmak illegálisan vannak közölve, sértve ezzel a szerzők jogait. Újdonság azonban annak a lehetősége, hogy a BitTorrent rendszer már önmagában jogsértő lenne. Egy San Francisco-i cég azonban ezt állítja.

A Tranz-Send Broadcasting Network a napokban nyújtott be keresetet az amerikai bíróságra azzal az érveléssel, hogy a BitTorrent a vállalkozás tulajdonában álló szabadalmat sért. Állásfoglalásuk szerint a cég 1999-ben adott be szabadalmi kérelmet egy fájlcserélő szabványra vonatkozóan. Az oltalmat 2007-ben kapták meg.

A kérdéses szabadalom egy olyan fájlcserélő rendszert ír le, amelynek főbb elemei az adatbázis, a kliensek és szerverek. A szerver adaptív módon a letölteni kívánt adatokat egy vagy több klienstől fogadja, az adatokat a hálózatnak és az elérési pontoknak megfelelő optimális adatátviteli sebességet meghatározva továbbítja. Most a bíróságon múlik annak eldöntése, hogy ezzel a szabadalmi leírással azonosan működik-e a BitTorrent, és így jogsértő-e a rendszer.

Ha a bíróság úgy találja, hogy igen, az alapjaiban megingatná a BitTorrent működését. Csak képzeljük el azt a helyzetet, hogy BitTorrent 100 millió felhasználója által indított minden egyes letöltés után jogdíjat kell fizessen...

0 Tovább

Nem vetette vissza a torrent forgalmat a japán földrengés

Alig 24 óráig tartó forgalomcsökkenést okozott csak a Japánt márciusban megrázó nagy erejű földrengés a helyi BitTorrent forgalomban. A felmérést végző Chicago környéki Northwestern University Aqualab csoportjának összehasonlító adatai szerint körülbelül 25 százalékkal esett vissza a forgalom március 11-én pénteken, amely a hétvégére visszaállt az előző héten mért szintre.

A sárga vonal a március 2-a és 6-a közötti aktív peereket, a kék a március 9-13-a közötti aktivitást jelzi. A szürke sávval kiemelt részen látszik a csökkenés, amely az országot sújtó katasztrófa mértékéhez képest meglepően kicsi.

Az Ars Technica portál által közölt hír másik érdekessége, hogy közli az Aqualab munkájában közreműködő két hallgató kutatását is, amely az egyiptomi és líbiai torrent forgalmat vizsgálta. A lenti illusztrációkon egyértelműen látható a két ország vezetésének internet hozzáférést korlátozó tevékenységének hatása...

0 Tovább

BitTorrenten terjeszti új horrorfilmjét a Paramount

Bár a hollywoodi stúdiók és a BitTorrent neve együtt általában csak kalózkodási témában merül fel, most mégis a két fél együttműködéséről számolunk be. A Paramount stúdió által forgalmazott új horrorfilmet, a The Tunnel-t ugyanis moziban nem, de a BitTorrent fájlcserélő hálózatán fogják terjeszteni. Ingyen.

A stúdió persze nem hanyagolja el teljesen a fizikai hordózókat, mert a film alig két hónap múlva, május 19-én online és DVD-n egyszerre fog megjelenni.

A Sydney városa alatt valóban létező elhanyagolt alagútrendszerben játszódó horror nem csak terjesztésében, de már gyártásában is újító. A filmet gyártó Distracted Media ugyanis egyedi megoldást választott a költségvetés biztosítására: egy-egy képkockára (frame) kerestek vevőt. A filmrajongók így egy-egy frame, esetleg 1, illetve 2 másodperces, továbbá 1 perc hosszú képcsomagok megvásárlásával támogathatták a film elkészültét. Ez idáig mintegy 30 ezer frame talált vevőre, további 100 ezer még szponzorra vár.

Ha valakinek felkeltette az érdeklődését, itt a trailer:

0 Tovább

Kalózfilmet vetít a belorusz tévé?

Az Oscar-díjak átadásának hétvégéjén a fehéroroszországi nemzeti televízióadó régi Oscar-díjasalkotások vetítésével kedveskedett nézőinek. Az egyik film, amelyet műsorra tűztek, a tavaly a legjobb alkotásnak járó elismeréssel honorált A bombák földjén volt, ám a hírek szerint a tévéadó kalózpéldányt vetített. A TorrentFreak beszámolója szerint a film vége felé egy női hang zavarta meg az akcióra koncentráló nézőket a következő bejelentéssel: A film jelen példánya kizárólag az interfilm.ru számára készült.

A közlésnek valószínüleg csak azok a nézők tulajdonítottak nagyobb jelentőséget, akik aktív BitTorrent használók, és tudják, hogy az interfilm.ru egy prominens tracker oldal. Az interfilm-re feltöltöt kalózfájlok esetében gyakori a forrásra utaló hangüzenet. A site-nál 2009-ben az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) kezdeményezésére razziát tartott az orosz rendőrség, ennek eredményeként az üzemeltetők szerzői jogi jogsértés vádjával egy jelentős összegű kártérítést követelő perben találták magukat.

Bár a televízióadó közleménye szerint a vetítési jogokat természetesen megvásárolták, így a hangüzenet csak valamilyen technikai hiba lehetett, A bombák földjén alkotói valószínüleg így sem repesnek az örömtől...

Ebben a részben hangzik el az ominózus mondat:

0 Tovább

Kalózok kezében az új Jacko album

Bő egy héttel a december 14-ére (magyar e-kereskedői oldal szerint 13-ára) időzített hivatalos megjelenés előtt felkerült a BitTorrentre Michael Jackson új albuma, a nemes egyszerűséggel Michael címet viselő korong. A kiszivárogtatás eredményeként a rajongók már nem csak a kiadó által közzétett daltöredékekhez férhetnek hozzá, de a teljes tíz számot letölthetik illegálisan...

Persze nem Jacko az egyetlen zenész, akinek dalai idő előtt bukkantak fel a neten. Hogy néhány példát említsek a teljesség igénye nélkül, a U2, illetve Eminem legutolsó albuma például kettő-kettő héttel, az MGMT kiadványa bő három héttel, a Broken Bellsé három hónappal, a Kings Of Leoné tíz nappal hamarabb kezdett el kalózformátumban terjedni, mint hogy a hivatalos kiadás a boltokba került volna.

Szerencsére a pop királya van/volt akkora művész, hogy a kiszivárgás és a kalózkópia terjedése várhatóan nem veti vissza jelentősen a fizikai hordozók eladását, mindenesetre az okozott anyagi kártól függetlenül az ilyen kiszivárogtatások esetében a szerzői jog különösen arcátlan megsértésével állunk szemben. Értem én, hogy a rajongók alig bírják kivárni, hogy kedvencük új anyagát hallhassák, láthassák, de hol van ilyenkor a várakozás izgalma, amikor számoljuk a napokat a megjelenésig, aztán türelmünkért cserébe izgatottan vihetjük haza a CD-t a boltból?!

UPDATE: feltehetőleg az album kiszivárgásának eredményeként mától Jacko hivatalos oldalán az új album teljes hanganyaga ingyen és legálisan (!) meghallgatható.

0 Tovább
12
»

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek