Bő egy héttel a december 14-ére (magyar e-kereskedői oldal szerint 13-ára) időzített hivatalos megjelenés előtt felkerült a BitTorrentre Michael Jackson új albuma, a nemes egyszerűséggel Michael címet viselő korong. A kiszivárogtatás eredményeként a rajongók már nem csak a kiadó által közzétett daltöredékekhez férhetnek hozzá, de a teljes tíz számot letölthetik illegálisan...

Persze nem Jacko az egyetlen zenész, akinek dalai idő előtt bukkantak fel a neten. Hogy néhány példát említsek a teljesség igénye nélkül, a U2, illetve Eminem legutolsó albuma például kettő-kettő héttel, az MGMT kiadványa bő három héttel, a Broken Bellsé három hónappal, a Kings Of Leoné tíz nappal hamarabb kezdett el kalózformátumban terjedni, mint hogy a hivatalos kiadás a boltokba került volna.

Szerencsére a pop királya van/volt akkora művész, hogy a kiszivárgás és a kalózkópia terjedése várhatóan nem veti vissza jelentősen a fizikai hordozók eladását, mindenesetre az okozott anyagi kártól függetlenül az ilyen kiszivárogtatások esetében a szerzői jog különösen arcátlan megsértésével állunk szemben. Értem én, hogy a rajongók alig bírják kivárni, hogy kedvencük új anyagát hallhassák, láthassák, de hol van ilyenkor a várakozás izgalma, amikor számoljuk a napokat a megjelenésig, aztán türelmünkért cserébe izgatottan vihetjük haza a CD-t a boltból?!

UPDATE: feltehetőleg az album kiszivárgásának eredményeként mától Jacko hivatalos oldalán az új album teljes hanganyaga ingyen és legálisan (!) meghallgatható.