Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Halálos iramban megy a letöltés

A 2012. évi első blog bejegyzésünkben tekintsünk még vissza a tavalyi évre, és nézzük meg, mely filmeket keresték a legtöbben a torrent oldalakon. A TorrentFreak évösszegző összeállítása szerint a 2011-es év letöltési mutatói, részben a legális alternatívák térnyerésének köszönhetően, elmaradnak az egy évvel korábbi mutatókhoz képest: míg ugyanis a 2010-es év mozis kasszasikerét, az Avatart 16 millió alkalommal töltötték le, addig 2011 legkeresettebb filmje a kalózoldalakon, a Halálos iramban: Ötödik sebesség alig több mint 9 millió letöltés ért el.

A fenti listán jól látható, hogy a tíz film között szerepel több, amelyek a mozi pénztáraknál is kitűnően teljesítettek (Harry Potter, A király beszéde, Másnaposok 2., Thor), de olyan is, amely a kalózok érdeklődését felkeltette ugyan, de moziban már kevesebben nézték meg (127 óra, Álomháború).

Mindemellett, ha gyorsan összegzitek az elmúlt év filmtermését, nektek is feltűnik egy-egy cím látványos hiánya. Érdekes, hogy az olyan blockbusterek, mint A Karib-tenger kalózai negyedik része vagy a Transformers széria harmadik epizódja nem került be a tíz legnagyobb illegális letöltést elérő cím közé.

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

Harry Potter (majdnem) utoljára - neten az első 36 perc

Ha a filmet forgalmazó Warner Bros közleményében nem hangsúlyozná a súlyos szerzői jogi jogsértés elkövetésének tényét, némileg rossz szájízzel ugyan, de még azt is hihetnénk, hogy a legújabb Harry Potter film első 36 percének felbukkanása az illegális letöltő oldalakon egy érdekes marketingfogás. Ha valaki leül otthon és megnézi az első bő félórát, nyilván tudni szeretné, hogy mi történik még, így aztán fogja magát, és elmegy a moziba, megveszi a jegyet, és széles vásznon élvezi végig a filmet...  A Warner azonban azt írja, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kalózvideót eltávolíttassák az internetről, és kiderítsék, honnan és hogyan szivárgott ki a félórás rész.

Hogy lesz-e a nézettség-generáló hatása az első 36 perc kiszivárgásának, az persze kérdéses. Tény viszont, hogy bár a rajongók által régóta várt befejezés első része még csak a héten kerül mozikba (hozzánk a jövő héten érkezik), a torrent oldalakon már most ez a legkeresettebb cím.

Egyelőre és szerencsére, a teljes film kalózkópiája nem került ki az internetre, de a TorrentFreak arra számít, hogy ha ez megtörténik, az előző epizódhoz hasonlóan nagy siker lesz az illegális letöltők körében. Tavaly, közel nyolcmillió illegális letöltéssel a Félvér herceg szerepelt az év 10 legtöbbet letöltött filmje között.


szólj hozzá: Harry Potter + Halál ereklyéi

Akit érdekel hogyan zárul a történet, pontosabban a két epizódos megoldásnak köszönhetően, hogyan közelít a végkifejlethez, az menjen szépen moziba! Úgy az igazi!

 

UPDATE: Még a CNN is arról spekulált, hogy az első 36 perc kiszivárgása inkább a publicitás érdekében történhetett, és nem kalózkodásról van szó. A gyártó Warner azonban hangsúlyozza, lévén, hogy a stúdió legsikeresebb francise-áról van szó, nem kockáztatna ilyen lépéssel. A Fox, amelynek nagy sikerű sorozata épp tavaly esett hasonló módon a kalózok áldozatául, teljesen abszurdnak nevezte az elképzelést, hogy egy stúdió ilyen marketinghúzással éljen. Nos, a stúdió hitelessége elég nagy csorbát szenvedne, ha egyik nap még a kalózkodás ellen tiltakozik, másnap pedig feltölti filmjét mondjuk a BitTorrentre...

0 Tovább

Gyertek a moziba vissza!

Érdekes kezdeményezésről olvastam az imént az Origo Filmklub friss cikkében. Az interjúban a a magyarhangya nevű projekt kezdeményezői beszélnek céljukról, amely nem kevesebb, minthogy az internet előtt ülő - és csak letöltött filmeket néző - magyar fiatalokat visszacsábítsák a moziba.

Elképzelésük központi eleme, hogy a közönség igénye alapján választják ki, hogy mely filmekhez vásárolnak vetítési jogot, amelyekhez aztán egyfajta exkluzív vetítést szerveznek. Vagyis nem a filmhez szervezik a közönséget, hanem fordítva, a közönséghez szervezik a filmet. Szuper! Ráadásul reflektálnak arra a tényre, hogy sok fiatal azért fordul a kalóztartalmak felé, mert úgy érzi, az jobban kielégíti fogyasztói igényeit, mint a legális piaci kínálat. Okos!

A magyarhangya első projektje a Kispálm-film bemutatása lesz, amely mint tudjuk, csak egyszeri alkalommal, november 24-én lesz moziban látható. Második fázisban szintén egyszeri vetítésre szóló bérletes filmcsomagokat állítanának össze, amelyre a bérletet jó áron kínálnák: hat film 2000 forintért! (Kalkulációik szerint 5000 eladott bérlet kell ahhoz, hogy a projekt kifizetődő legyen.)

Tekintve, hogy egy részben kalózkodás elleni projektről van szó, ami különösen megragadta a figyelmemet az a következő két mondat: "A világpremier után fél évvel tudjuk nekik szállítani a filmeket, mielőtt még a torrentoldalakon megjelennének. Onnantól kezdve, hogy a film felkerül a torrentoldalakra, nem érdekel bennünket." Ezzel ugye két probléma van: A) ma már gyakorlatilag minden film felkerül a torrent oldalakra, tehát a magyarhangya portfoliója nem lesz túl tartalmas, és B) a megjelenést követően nem fél évvel kerülnek fel a filmek az illegális megosztókra, hanem 1 nappal vagy 1 héttel, vagy rosszabb esetben még a bemutató előtt, így a premier utáni fél év nem tartható. Az Origo cikkének pontosítása szerint nem a mozipremierhez, hanem a fesztiválpremierhez viszonyítanák a fél évet, így a magyarhangyáknak köszönhető filmek körülbelül a nemzetközi mozipremierrel egyszerre érkeznének hozzánk, tehát esélyes, hogy megelőzhetik a torrentezőket. Hajrá hangyák!

Ellenérzéseim ellenére az alapötlet nagyon tetszik, és tartom a korábbi állításom, hogy a kezdeményezés dicséretes, így kíváncsian várom, milyen eredményeket érnek el.

Akit érdekel a teljes interjú, itt olvashatja, alább pedig a Kispál-film promója.


szólj hozzá: Napozz Holddal előzetes

2 Tovább

Sokáig ellenállt a Facebook-film

A fél világ Facebook lázban ég, nem meglepő, hogy sokan kíváncsiak az alapító, Mark Zuckerberg széles vászonra adaptált történetére. A közösségi hálót október elején mutatták be az amerikai mozikban, és a jegyeladások szerint szépen teljesít, amit a legutóbbi hétig nem is zavart meg a kalózok ténykedése.

 

A sokak által várt és a kritikusok által is dicsért filmek kalózkópiái gyakran már a premier előtt, de legkésőbb a hivatalos bemutatót követő egy-két napon belül elkezdenek keringeni az illegális letöltő oldalakon. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület honlapján olvasható hír szerint azonban A közösségi háló némileg váratlan módon egész sokáig ellenállt. Bár egyike volt a legtöbbet keresett címeknek a torrent oldalakon, egészen október végéig egy árva link sem mutatott letöltési lehetőségre. Akkor azonban előbb egy moziban kamerával felvett kópia, majd néhány nappal később egy screener kópia (a stúdió által készített, általában a kritikusoknak szánt DVD) került ki a netre. Ennek megjelenését követő 24 órán belül az illegális letöltési mutató elérte a százezret, ezzel pedig a a TorrentFreak heti letöltési toplistájának rögtön a második helyére került. Ám, ez még csak a kezdet. Ha az érdeklődés nem változik, és a DVDrip verzió (DVD-ről készített digitális másolat) még a jövő hónapban kikerül a kalóz siteokra, könnyen lehet, hogy A közösségi háló egyike lesz 2010 tíz legtöbbet - illegálisan - letöltött filmjének...

 

 

 

A közösségi hálót november 11-étől vetítik a magyar mozik.

0 Tovább
1234
»

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek