Érdekes kezdeményezésről olvastam az imént az Origo Filmklub friss cikkében. Az interjúban a a magyarhangya nevű projekt kezdeményezői beszélnek céljukról, amely nem kevesebb, minthogy az internet előtt ülő - és csak letöltött filmeket néző - magyar fiatalokat visszacsábítsák a moziba.

Elképzelésük központi eleme, hogy a közönség igénye alapján választják ki, hogy mely filmekhez vásárolnak vetítési jogot, amelyekhez aztán egyfajta exkluzív vetítést szerveznek. Vagyis nem a filmhez szervezik a közönséget, hanem fordítva, a közönséghez szervezik a filmet. Szuper! Ráadásul reflektálnak arra a tényre, hogy sok fiatal azért fordul a kalóztartalmak felé, mert úgy érzi, az jobban kielégíti fogyasztói igényeit, mint a legális piaci kínálat. Okos!

A magyarhangya első projektje a Kispálm-film bemutatása lesz, amely mint tudjuk, csak egyszeri alkalommal, november 24-én lesz moziban látható. Második fázisban szintén egyszeri vetítésre szóló bérletes filmcsomagokat állítanának össze, amelyre a bérletet jó áron kínálnák: hat film 2000 forintért! (Kalkulációik szerint 5000 eladott bérlet kell ahhoz, hogy a projekt kifizetődő legyen.)

Tekintve, hogy egy részben kalózkodás elleni projektről van szó, ami különösen megragadta a figyelmemet az a következő két mondat: "A világpremier után fél évvel tudjuk nekik szállítani a filmeket, mielőtt még a torrentoldalakon megjelennének. Onnantól kezdve, hogy a film felkerül a torrentoldalakra, nem érdekel bennünket." Ezzel ugye két probléma van: A) ma már gyakorlatilag minden film felkerül a torrent oldalakra, tehát a magyarhangya portfoliója nem lesz túl tartalmas, és B) a megjelenést követően nem fél évvel kerülnek fel a filmek az illegális megosztókra, hanem 1 nappal vagy 1 héttel, vagy rosszabb esetben még a bemutató előtt, így a premier utáni fél év nem tartható. Az Origo cikkének pontosítása szerint nem a mozipremierhez, hanem a fesztiválpremierhez viszonyítanák a fél évet, így a magyarhangyáknak köszönhető filmek körülbelül a nemzetközi mozipremierrel egyszerre érkeznének hozzánk, tehát esélyes, hogy megelőzhetik a torrentezőket. Hajrá hangyák!

Ellenérzéseim ellenére az alapötlet nagyon tetszik, és tartom a korábbi állításom, hogy a kezdeményezés dicséretes, így kíváncsian várom, milyen eredményeket érnek el.

Akit érdekel a teljes interjú, itt olvashatja, alább pedig a Kispál-film promója.


szólj hozzá: Napozz Holddal előzetes