Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Facebook: új platform a kalózkodás ellen?

Friss hírek szerint a Warner Bros. új platformot nyitna a digitális filmterjesztésben. A stúdió a Facebook szakértőivel dolgozik együtt, hogy a világ legnagyobb közösségi oldalán is elérhetővé/lekérhetővé tegyék a stúdió portfoliójában szereplő filmeket.

A filmeket fizetős formában, a közösségi oldal kreditrendszerét használva tennék elérhetővé. Egy filmhez 30 kreditért (kb. 3 dollár) 48 órás hozzáférést biztosítanának, és a tervek szerint elsőként Heath Ledger utolsó teljes filmje A sötét lovag lenne Facebook beágyazáson keresztül megtekinthető.

Nos, 600 millió internetező elérése rendkívüli lehetőség a filmiparnak. A felhasználók életkorát tekintve pedig épp az illegális letöltésben élen járó fiatal korosztályt tudják megcélozni, ők ugyanis a legaktívabbak az online szférában, tehát mint ilyen, az ötlet a kalózkodás csökkentésében is hasznos üzleti modell lehet. Kíváncsian várjuk, hogyan fogadják a virtuális életet élő fiatalok a Facebook új szolgáltatását, és hogy a filmipar a projekt tálalásában eltalálja-e azt a formát (és árat), ami illegális letöltés helyett legális szórakozásra ösztönzi a kalózokat.

0 Tovább

Kalózfilmet vetít a belorusz tévé?

Az Oscar-díjak átadásának hétvégéjén a fehéroroszországi nemzeti televízióadó régi Oscar-díjasalkotások vetítésével kedveskedett nézőinek. Az egyik film, amelyet műsorra tűztek, a tavaly a legjobb alkotásnak járó elismeréssel honorált A bombák földjén volt, ám a hírek szerint a tévéadó kalózpéldányt vetített. A TorrentFreak beszámolója szerint a film vége felé egy női hang zavarta meg az akcióra koncentráló nézőket a következő bejelentéssel: A film jelen példánya kizárólag az interfilm.ru számára készült.

A közlésnek valószínüleg csak azok a nézők tulajdonítottak nagyobb jelentőséget, akik aktív BitTorrent használók, és tudják, hogy az interfilm.ru egy prominens tracker oldal. Az interfilm-re feltöltöt kalózfájlok esetében gyakori a forrásra utaló hangüzenet. A site-nál 2009-ben az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) kezdeményezésére razziát tartott az orosz rendőrség, ennek eredményeként az üzemeltetők szerzői jogi jogsértés vádjával egy jelentős összegű kártérítést követelő perben találták magukat.

Bár a televízióadó közleménye szerint a vetítési jogokat természetesen megvásárolták, így a hangüzenet csak valamilyen technikai hiba lehetett, A bombák földjén alkotói valószínüleg így sem repesnek az örömtől...

Ebben a részben hangzik el az ominózus mondat:

0 Tovább

Saját célra letölteni törvényszegés, de nem bűn

Bizonyos törvények megszegésére vonatkozó attitűdjükről kérdezte a dán állampolgárokat a Rockwool Foundation Research Unit egy, a napokban közzétett kutatása során. Azt találták, a szerzői jog illegális letöltés formájában történő megsértése a többség szerint nem probléma.

Többek között adózási és biztosítási visszaélésekkel is foglalkozó kutatásban azt kérték a válaszadóktól, hogy egy 1-től 10-ig terjedő skálán jelöljék meg, mennyire tartják elfogadhatónak az illegális letöltést, ha az magáncélú használatra történik.

A HENT híroldalán olvasható cikk szerint tízből heten nem emelnek kifogást a magáncélú letöltés ellen. A válaszadók 15-20 százaléka egyenesen teljeskörű egyetértésének adott hangot, és csak tízből hárman mondták, hogy ez a fajta törvényszegés elfogadhatatlan.

Fontos megállapítás viszont, hogy csak a magáncélú letöltéssel szemben ilyen megengedők. Amennyiben az illegális letöltés haszonszerzési céllal történik, az négyből három megkérdezett számára már elfogadhatatlan.

Ha valaki tud dánul, az itt elolvashatja a felmérés eredetijét.

0 Tovább

And the pirate Oscar goes to...

Néhány napon belül sor kerül a 2011-es Oscar-díjak átadására, addig is a TorrentFreak összeszedte, ha a letöltési számok alapján osztanák a díjakat, mely film kapná a legjobbnak járó díjat. Nos, ha minden egyes illegális letöltés egy-egy akadémiai szavazatot érne, a kalózdíjat 13,7 milliós letöltési számmal Christopher Nolan filmje, az Eredet vihetné haza.

A letöltési számok alapján a legjobb film címéért versenyben lenne még A közösségi háló és a Toy Story 3 is. Előbbit 8,6 millióan, utóbbit 6,6 millióan töltötték le a BitTorrent rendszeren keresztül.

Az Oscar-díjat nem csak a letöltési számok alapján vinné az Eredet, de akkor is, ha az illegális letöltők személyesen szavazhatnának a legjobbakról. A BTarena tracker oldal belső felmérése szerint a kalózok 33 százaléka ennek a filmnek, 12 százaléka a 127 órának, 12 százaléka a Toy Storynak adná az elismerést. Az illegális letöltők egyébként James Franco (127 óra) és Natalie Portman (Fekete hattyú) alakítását djízanák a legjobb férfi és legjobb női főszereplőnek járo elismeréssel.

Természetesen a kalózok ízlése nem feltétlenül egyezik a filmakadémia ítészeinek véleményével. Tavaly például a District 9 érte el a legmagasabb letöltési számot, miközben a kalózok az Avatarnak ítélték volna a legjobb film díját, ám az Oscart végül A bombák földjén vitte haza.

0 Tovább

Olcsón megúszta a fájlcserélő

Negyvennégy zeneszám illegális megosztásáért összesen 2000 korona (311 dollár!) pénzbírságot szabott ki a svéd bíróság egy fájlcserélőre. A 26 éves érintett ellen a Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) kezdeményezett eljárást. Bár a bíróságon alapvetően 45 dollár/dal összegű kártérítés megítélését kérték, a végső összeg végül dalonként 7 dolláros büntetést jelent.

Az összeg meglepően alacsony, ha az amerikai bírósági gyakorlattal hasonlítjuk össze. Bár az amerikai Jammie Thomas-Rasset és Joel Tenenbaum esete kirívó, érdekes összevetni, hogy az előbbire összesen 1,5 millió, az utóbbira 67,500 dolláros kártérítést rótt ki az eljáró testület. Thomas-Rasset 24, Tenebamum 31 dal illegális terjesztéséért került bíróság elé. Az ügy jelenlegi állása szerint esetükben a kártérítés dalonkénti összege több mint 62 ezer, illetve 2100 dollár.

Nem állítjuk, hogy nem fedezhető fel aránytalanság az amerikai ítéletekben, de a svéd bíróság által megítélt összeg mégis látványosan kevésnek tűnik...

3 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek