Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Semmire sem jó a DRM?

Az e-könyv kiadás könnyedén a zeneipar sorsára juthat, és ettől nem védi meg, sőt inkább csak tovább rontja a helyzetet az e-kiadványok másolásvédelme - körülbelül így foglalható össze Bodó Balázs, a BME Média Oktatási és Kutatási Központ kutatójának előadása, amely a DBP Hungary és a Kreatív második könyvmarketing konferenciáján hangzott el.

A Kreatív beszámolója szerint Bodó úgy látja, a DRM rendszer már a digitális zenék esetében is tévútnak bizonyult, és nincs ez másként az e-könyvek esetében sem. A kutató szerint a kiadványok másolásvédelemmel történő ellátása felesleges költség, ráadásul a kódolás másodpercek alatt feltörhető, így semmi értelme sincs. Bodó szerint a feketepiac megjelenése elkerülhetetlen, ugyanakkor a nagyobb károkozás még megelőzhető, ha a könyvkiadók felismerik, az illegális terjesztés nem az ingyenesség miatt virágzik, hanem mert olyan alternatívát és tartalmakat kínál, amelyek hiányoznak a legális piacról.

Bodó szerint a kalózkodási probléma megoldása nem a felhasználók jogainak korlátozásában rejlik, hanem az olvasók igényeinek kielégítésében. Meglátása szerint a kiadóknak amellett, hogy a jelenleginél olcsóbban kellene áraznia az e-könyveket, többek között kölcsönzésre, fejezetenkénti vásárlásra, és ingyenes hozzáférési opciókra is gondolniuk kellene.

 

Nagy Béla, a Gyomai Kner Nyomda kereskedelmi igazgatója vitatkozott Bodó álláspontjával. Mint mondta, az illegális terjesztés miatt számos kiadó - elsőként a specializált kiadók - kényszerülhet bezárásra. Szerinte inkább olyan védelmi rendszert kellene használni, amely visszakövethetővé teszi a könyveket, és amellyel azonosítani lehetne az illegális terjesztőket. Hangsúlyozta, ez a rendszer hasznos adatokat is nyújthatna a kiadóknak, hiszen fontos olvasottsági statisztikák birtokába kerülhetnek.

Nagy Béla előadása itt tölthető le.

Ti mit gondoltok? Sodródjon az árral az e-könyv piac vagy jár a védelem az online terjesztett műveknek is? Ha igen, milyen? DRM? Digitális vízjel? Formátum korlátozás?

0 Tovább

Egy kis torrentTörténelem: BitTorrent rekorderek

A legrégebbi, a leghosszabb, a legnagyobb? A BitTorrent kliens 2001-es megjelenését követően még néhány évre volt szükség ahhoz, hogy a letöltő protokol komoly ismertségre tegyen szert az internetezők körében. Ezt követően azonban felpörgött a rendszer: az elmúlt fél évtizedben több millió torrent fájl köröztetésével milliárdnyi megosztásra került sor, amelyek közül nem egy rekordnak bizonyult.

Nézzük, a TorrentFreak összeállítása szerint mi számított mérföldkőnek a BitTorrentes megosztások történetében!

1. A legnagyobb torrent

A lista szerint a legnagyobb adatmennyiséget megmozgató torrent fájl (nem a .torrent mérete, hanem a letöltés végeredményé alapján) jelenleg a 790 gigabájtot számláló Touhou lossless music collection.

A portál szerkesztőinek figyelmét olvasói hívták fel a fenti torrentre, az író eredetileg egy négy hónapja megjelentet torrentet listázott, amely a maga 746 gigabájtjával a 2010-es foci VB minden meccsének videófelvételével gazdagítja letöltőjét. Akárhogy is nézzük, ez sem kevés.

2. A legöregebb torrent

A legöregebb torrent különlegessége, hogy már öt évvel ezelőtt is a legrégebben elérhető fájlnak számított. 2003 decemberében került fel a netre a Mátrix ASCII, vagyis a mozisiker karaktertáblája. Íme, egy immár több mint 2500 napja élő fájl.

The Matrix ASCII, forrás: TorrentFreak

 

3. A legtöbb megosztó

A Hősök harmadik évada első részének kalózkópiáját illeti az egyszerre a legtöbb felhasználó által megosztott fájl "megtisztelő" címe. 2008-as megjelenésének első napján összesen 144.663 peert számlált. Ennél többet azóta sem produkált egy fájl sem.

4. A legtöbb fájl

Az egyetlen torrent által közvetített legtöbb fájl a Magic Workstation kalózmásolatára mutat. A letöltés ugyan alig 4 gigabájt adatot mozgat meg, de az adatmennyiség több mint 35 ezer fájlból áll össze.

5. A legnagyobb adatforgalom

Minden, a BitTorrenten keresztül realizált letöltéssel a StraCraft 2 nyerte el a legnagyobb adatforgalmat elérő torrent díját. A kalózfájl három hónapja került fel a BitTorrentre, legnépszerűbb verziója közel 7,2 gigás, amelyet 2,3 millió alkalommal töltöttek le a netezők. Ez azt jelenti, hogy ennek az egy játéknak az elérése érdekében összesen 15,77 petabájt adatot mozgattak meg a felhasználók egymás között.

0 Tovább

Haladékot kaptak az új-zélandi internetezők?

Két éve már, hogy az új-zélandi törvényhozók napirendjén van az ún. három csapásos rendszer bevezetésének kérdése. A program sokak szerint drákói szigorral lép fel az illegális letöltés ellen, ugyanis a visszaeső jogsértő internetezőket az internetkapcsolatuk felfüggesztésével bünteti. A három csapás szerint az internetszolgáltatók kötelesek írásban figyelmeztetni az illegális letöltésen ért előfizetőiket, két eredménytelen figyelmeztetést követően pedig jönnek a súlyosabb szankciók: pénzbüntetés és/vagy a netkapcsolat átmeneti elvesztése.

Az új-zélandi kormány 2008-ban tervezte bevezetni a programot, akkor azonban a széleskörű tiltakozások és a felhasználók jogainak tisztázatlansága okán visszavonta a vonatkozó törvényt.  A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület híradása szerint úgy néz ki, rendezték a problémás kérdéseket. A parlament által most tárgyalt törvénytervezet szerint bevezetnék ugyan a három csapásos, szebben fogalmazva a fokozatos válasz rendszerét, de a végső szankciót csak akkor aktiválnák, ha a figyelmeztetések önmagukban nem lesznek eredményesek. A tervek szerint a program elindítása után, 2012-ben vizsgálnák felül, hogy szükséges-e a harmadik intézkedés aktiválása vagy, időközben elég nagy arányban tértek jó útra az internetezők.

Helyi torrent site

 

Nem Új-Zéland az egyetlen ország, amely a valószínűleg kellő elrettentő erővel bíró szankciót alkalmazná az illegális letöltés visszaszorítása érdekében. Franciaországban már érvényben van a vonatkozó törvény, amely a francia internetezőket internetkapcsolatuk megszakításának lehetőségével igyekszik a legális megoldások felé terelni. A francia bíróság egyelőre még nem kapcsolt le senkit a világhálóról, de a végrehajtó szervként létrehozott Hadopi ügynökség már megkezdte az illegális letöltők figyelmeztetését.

0 Tovább

Sokáig ellenállt a Facebook-film

A fél világ Facebook lázban ég, nem meglepő, hogy sokan kíváncsiak az alapító, Mark Zuckerberg széles vászonra adaptált történetére. A közösségi hálót október elején mutatták be az amerikai mozikban, és a jegyeladások szerint szépen teljesít, amit a legutóbbi hétig nem is zavart meg a kalózok ténykedése.

 

A sokak által várt és a kritikusok által is dicsért filmek kalózkópiái gyakran már a premier előtt, de legkésőbb a hivatalos bemutatót követő egy-két napon belül elkezdenek keringeni az illegális letöltő oldalakon. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület honlapján olvasható hír szerint azonban A közösségi háló némileg váratlan módon egész sokáig ellenállt. Bár egyike volt a legtöbbet keresett címeknek a torrent oldalakon, egészen október végéig egy árva link sem mutatott letöltési lehetőségre. Akkor azonban előbb egy moziban kamerával felvett kópia, majd néhány nappal később egy screener kópia (a stúdió által készített, általában a kritikusoknak szánt DVD) került ki a netre. Ennek megjelenését követő 24 órán belül az illegális letöltési mutató elérte a százezret, ezzel pedig a a TorrentFreak heti letöltési toplistájának rögtön a második helyére került. Ám, ez még csak a kezdet. Ha az érdeklődés nem változik, és a DVDrip verzió (DVD-ről készített digitális másolat) még a jövő hónapban kikerül a kalóz siteokra, könnyen lehet, hogy A közösségi háló egyike lesz 2010 tíz legtöbbet - illegálisan - letöltött filmjének...

 

 

 

A közösségi hálót november 11-étől vetítik a magyar mozik.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek