Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kalózok kezében az új Jacko album

Bő egy héttel a december 14-ére (magyar e-kereskedői oldal szerint 13-ára) időzített hivatalos megjelenés előtt felkerült a BitTorrentre Michael Jackson új albuma, a nemes egyszerűséggel Michael címet viselő korong. A kiszivárogtatás eredményeként a rajongók már nem csak a kiadó által közzétett daltöredékekhez férhetnek hozzá, de a teljes tíz számot letölthetik illegálisan...

Persze nem Jacko az egyetlen zenész, akinek dalai idő előtt bukkantak fel a neten. Hogy néhány példát említsek a teljesség igénye nélkül, a U2, illetve Eminem legutolsó albuma például kettő-kettő héttel, az MGMT kiadványa bő három héttel, a Broken Bellsé három hónappal, a Kings Of Leoné tíz nappal hamarabb kezdett el kalózformátumban terjedni, mint hogy a hivatalos kiadás a boltokba került volna.

Szerencsére a pop királya van/volt akkora művész, hogy a kiszivárgás és a kalózkópia terjedése várhatóan nem veti vissza jelentősen a fizikai hordozók eladását, mindenesetre az okozott anyagi kártól függetlenül az ilyen kiszivárogtatások esetében a szerzői jog különösen arcátlan megsértésével állunk szemben. Értem én, hogy a rajongók alig bírják kivárni, hogy kedvencük új anyagát hallhassák, láthassák, de hol van ilyenkor a várakozás izgalma, amikor számoljuk a napokat a megjelenésig, aztán türelmünkért cserébe izgatottan vihetjük haza a CD-t a boltból?!

UPDATE: feltehetőleg az album kiszivárgásának eredményeként mától Jacko hivatalos oldalán az új album teljes hanganyaga ingyen és legálisan (!) meghallgatható.

0 Tovább

Svéd kalózok védik a Wikileaks-t

Kissé talán kilóg a blog témájából, de a kalózkodással való összefonódás okán mégsem tudom szó nélkül hagyni a dolgot: ugyanis a svéd Kalózpárt vette pártfogásába a Wikileaks oldalt.

Néhány napja folyamatosan foglalkozik a világ- és a magyar sajtó a Wikileaks által kiszivárogtatott adatokkal, és a - felteszem nem ok nélkül - titkosnak és bizalmasnak minősített információk nyilvánosságra hozatalával. Ma reggel arról számoltak be a médiumok, hogy a hatóságok sikeresen zárolták a portál domain nevét, azonban a friss hírek szerint svájci domain név alatt máris újra éledt az oldal. Konkrétan az történt, hogy a svéd Kalózpárt által már júniusban bejegyzett domain névre költöztették a felületet.

Az együttműködés a kalózok és az önmagát a "sajtószabadság védelmezőjeként" aposztrofáló Wikileaks között az év elején kezdődött, amikor az utóbbi 90 ezer, az afganisztáni háborúhoz kötődő katonai dokumentumot hozott nyilvánosságra, amelyet követően a Kalózpárt együttműködést és szerverszolgáltatást ajánlott a Wikileaks-nek.

Nos, hogy mi lesz a hatóságok következő lépése, az egyelőre még kérdéses. Mindenesetre aggasztónak érzem, hogy hová vezethet a politikai porondon is egyre aktívabb kalózok és a nemzetbiztonsági szempontokat figyelmen kívül hagyni látszó aktivisták összefonódása...

1 Tovább

Biztonsági útmutató gyerekekhez szülőknek

Biztonságos internetezésre vonatkozó útmutatót adott ki a Childnet International, amellyel a szülőknek, tanároknak és fiataloknak kíván segíteni abban, hogy az online kalandozás legális és biztonságos körülmények között maradjon.

Az útmutató elsősorban a szórakoztató tartalmakhoz történő legális hozzáférés módjait taglalja, ugyanakkor kiemeli az illegális letöltés potenciális jogi következményeit és biztonsági kockázatait. Segíteni kíván a szülőknek és tanároknak abban, hogy saját és "nevelt" gyermekeiknek elmagyarázzák, mit jelent a kalózkodás, milyen nem kívánt következményekkel járhat (pl.: a letöltéssel együtt érkező vírusok és kémprogramok), hogyan használják a legális letöltő szolgáltatásokat, továbbá azt, miért fontos, hogy a művészek és alkotók munkáját a fiatalok is megvédjék és tiszteljék.

0 Tovább

A foci uralja a letöltéseket

Látványos kis videó összeállításban gyűjtötte össze a Game State az elmúlt hat hónap leggyakrabban letöltött kalóz videójátékait. Bár a riporter rögtön a videó elején hangsúlyozza, teljesen pontos gyűjtés nem készíthető, listájuk mégis sokatmondó képet ad a számítógépes játékok illegális letöltőiről. A Top10 alapján jó okkal feltételezhető, hogy a kalózok zömmel sportrajongó pasik lehetnek. A tíz leggyakrabban letöltött játékból ugyanis öt a foci (köztük a No.1 és No.2), egy pedig a F1 izgalmait nyújtja a játékosoknak. A fennmaradó négy helyen egy harcolós (Call of Duty), kettő alacsonyabb korhatáros (Toy Story és Super Mario) és egy, talán inkább nőiesebb (Sims 3) játék osztozik.

0 Tovább

Kalózbiztos formátum és legális fájlmegosztás

Két érdekes hír is olvasható ma az illegális letöltés világából a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) honlapján: az egyik szerint egy brit cég fogyasztóbarát, de kalózbiztos megoldást talált az online letöltésekre, míg a másik szerint holland művészek - kompenzáció ellenében - támogatnák a letöltés legalizálását.

Az utóbbi javaslat két jelentősebb holland művészeket tömörítő szakszervezet sajátja. Elképzelésük szerint, ha a kormány - amely épp most készül módosítani a szerzői jogi szabályozást - általános illetéket vetne ki az adathordozókra és digitális lejátszó eszközökre, abból a fájlcserélés legalizálása mellett teljes körűen kompenzálhatóak lennének a művészek. A szakszervezetek szerint hosszabb távon elképzelhető, hogy a díjat az internetelőfizetés összegébe építsék be.

Az előbbi megoldás kidolgozója a Friend4Music. Ötletük, hogy DRM védelem nélkül, de egyedi azonosítóval, ún. digitális vízjellel ellátva értékesítenék a letölthető zeneszámokat. Így, a fogyasztók valós igényeinek (pl.: korlátlan hordozhatóság) megfelelő zeneletöltő szolgáltatások működhetnének, de kalózkodás esetén a vízjel biztosítaná, hogy a hatóságok az illegális terjesztés forrását megtalálják.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek