Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Készül a doku a The Pirate Bay-ről

Az év végén, legkésőbb a jövő év elején tervezik megjelentetni az alkotók azt a dokumentumfilmet, amely a leghíresebb/leghírhedtebb torrent oldal alapítóinak történetét meséli el.

A TPB-AFK, vagyis a The Pirate Bay - Away from keyboard című dokut a svéd producer Simon Klose készíti, és a portál 2003-as indulásától a 2009-es bírósági per lezárásáig mutatja be az alapítók történetét. Szerepel benne a rendőrségi razzia, az alapítók elítélése és a fellebbezések sora is, és persze választ kaphatunk arra is, három számítógépőrült fiatal ötletéből miként vált a TPB a globális kalózmozgalom melegágyává és a szerzői jogvédők ősellenségévé.

A produkcióra a producer közösségi finanszírozásban gyűjtött pénzt. Klose közzétett egy adománygyűjtő felhívást, amelyre válaszul három nap alatt több mint elegendő összeg gyűlt össze a film elkészítéséhez. Az alábbi videóban az alkotó megköszöni a támogatók segítségét, és kapunk egy minimál bepillantást a filmbe is, ahogy az alapítók közül kettő a fellebbviteli bíróságra igyekszik.

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

Bezár a legöregebb torrent oldal

A Filesoup már akkor működött, amikor a The Pirate Bay vagy az isoHunt oldalainak még nyoma sem volt. Egy jogi procedúra eredményeként azonban elpártoltak a felhasználók, így az oldalt becsukják üzemeltetői.

A Filesoup logója

Számos torrent oldalt előzött meg indulásával és élt túl a 2003 februárjában Nagy-Britanniában elindított Filesoup torrent oldal. A lap népszerűségét jól mutatja, hogy működése legsikeresebb időszakában több mint 1 millió regisztrált felhasználóval üzemelt. A jogsértő tartalmakat megosztó kalózoldalak azonban nem maradnak észrevétlenek a jogvédők előtt. 2009-ben a brit jogvédő szervezet, a Federation Against Copyright Theft (FACT) szakértőinek részvételével házkutatást tartottak két üzemeltető otthonában. Őket később őrizetbe vették, majd vádat emeltek ellenük.

Hosszas jogi csatározás eredményeként 2011-ben a hatóságok végül ejtették a vádakat a Filesoup üzemeltetői ellen, mert a bíróság nem ítélte elegendőnek a FACT által benyújtott bizonyítékokat. Bár ezt sikerként könyvelhették el a kalózok, a pereskedés mégis a lap végét jelentette.

A felhasználók a két éves jogi procedúra ideje alatt fokozatosan elkoptak. A napi több tízezres látogató száma néhány tucatra esett vissza, így az üzemeltetők úgy döntöttek, beszüntetik a működést: a lap adatbázisát ugyan nem adják el, de a domain nevet aukcióra bocsátják, ahol bárki licitálhat, aki szeretne egy kis darabkát a BitTorrent történelemből.

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

Szótározhatók lesznek a BitTorrentes szakszavak

A fájlcserélő rendszer látványos elterjedésére reagálnak a TorrentFreak beszámolója szerint a nemzetközileg elismert szótárak azzal, hogy a BitTorrent rendszerhez kapcsolódó kifejezéseket is beemelnek szókészletükbe. Az Oxford Dictionaries online oldalán egy ideje például már kereshető a "BitTorrent" kifejezés, igaz önmagában a "torrent" szót még a 16. századi megfelelője (áradat, özön) szerint értelmezi a felület.

A fájlcserélési témakörrel foglalkozó hírportál állítása szerint, a közelmúltban mind az Oxford szótár, mind a Britannica tulajdonában álló Merriam-Webster szótár szerkesztői megkeresték a híroldal íróit azzal, hogy állítsák össze a legfontosabb torrentezési kifejezések listáját azok definícióival együtt. Az ok, bővíteni szeretnék vonatkozó szókincsüket.

A TorrentFreak egy friss bejegyzésében közli is azokat a szavakat, amelyeket összeszedtek, továbbiak gyűjtéséhez pedig az olvasóik segítségét kérik. Jelenlegi listájukban 30-40 kifejezés szerepel, köztük néhány olyan, amit tényleg csak olyanok értenek, akik ebben a közösségben mozognak. Tudtátok-e például, hogy vapidshare-nek nevezik azokat a fájlmegosztó oldalakat, amelyek tartalma nem frissül? Na és ezt, hogy torrent shopping-ról beszélünk, amikor a kalózkodó internetező felméri a boltban, hogy ha hazaért, mit fog az internetről letölteni?  Esetleg azt, hogy a bitatone szót használják arra, amikor az előzőleg illegálisan letöltött fájlokat az internetező később legálisan is megveszi?

Ha a fenti szavakat még nem ismeritek, érdemes átolvasni a híroldal gyűjtését. Hasznos.

0 Tovább

Induló művészeknek segít a The Pirate Bay

Bár a The Pirate Bay oldalát a kalózkodás mennyországának, és ezzel együtt a zene- és filmipar fő ellenségének tekintik, számos közönségre vágyó független művész választja a torrent oldalt munkássága megismertetéséhez. A TPB ennek okán a napokban "The Promo Bay" néven új kezdeményezéssel állt elő, nevezetesen, aktívan segítené a független zenészeket, filmeseket, írókat, hogy elérjék célzott közönségüket.

Aktuális kampányukban arra a már bejáratott módszerre alapoznak, amely szerint a The Pirate Bay aktuálpolitikai vagy társadalmi eseményekhez igazodva cserélgeti logóját. A feltörekvő művészeknek megjelenési helyet ajánlanak, vállalva, hogy logójakat beillesztik a sajátjukba, legalább három országban promotálják azt, és közlik elérhetőségeiket (weboldal, Soundcloud, YouTube stb.), Cserébe azt kérik csak, a leendő híresség ajánljon fel valamilyen ingyen elérhető tartalmat.

Kíváncsiak vagyunk, vajon hány leendő pop- és filmsztár lát ebben kitörési lehetőséget. A TorrentFreak szerint nem kétséges, hogy egy havi 1,8 milliárd látogatóval rendelkező oldal ingyen hirdetési helye vonzó lehet...

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

2012 legkeresettebb torrent oldalai

A TorrentFreak az év elején hagyományosan közli az aktuálisan legfelkapottabb oldalakat az Alexa forgalmi adatai alapján. A legtöbb, bár nevük rendre visszaköszön a peres, jogvédelmi eljárásokról szóló cikkekben, évek óta visszatérő szereplője a Top10-es összeállításnak. Nézzük, hol csoportosulnak a kalózok idén! (Zárójelben a tavalyi helyezés.)

10. 1337x (ÚJ)

A tízedik helyen egy új szereplő áll, amely az előző éves összeállításokban még nem szerepelt.

9. BitSnoop (ÚJ)

Szintén új szereplő, és már meggyűlt a baja a jogvédőkkel. Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) bírói jóváhagyást kapott az üzemeltetők személyének felderítéséhez.

8. EZTV (ÚJ)

Mintegy hat éve üzemelő torrent oldal kifejezetten a televíziós tartalmak illegális megosztására fókuszál. 2011-ben elég sokáig elérhetetlen volt, de népszerűsége okán, ennek ellenére szerepel a 10 legkeresettebb között.

7. Demonoid (#6)

A szerb tracker oldal tavaly domain név váltás mellett döntött, és jelenleg montenegrói tartománykóddal üzemel, remélve, hogy a jogvédők keze odáig már nem ér el...

6. ExtraTorrent (#7)

Népszerűsége ellenére ez az egyik legstabilabb működésű torrent oldal. Nem nagyon hallani róla a visszaélésekről szóló, szerzői jogi hírekben.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek