Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Halálos iramban megy a letöltés

A 2012. évi első blog bejegyzésünkben tekintsünk még vissza a tavalyi évre, és nézzük meg, mely filmeket keresték a legtöbben a torrent oldalakon. A TorrentFreak évösszegző összeállítása szerint a 2011-es év letöltési mutatói, részben a legális alternatívák térnyerésének köszönhetően, elmaradnak az egy évvel korábbi mutatókhoz képest: míg ugyanis a 2010-es év mozis kasszasikerét, az Avatart 16 millió alkalommal töltötték le, addig 2011 legkeresettebb filmje a kalózoldalakon, a Halálos iramban: Ötödik sebesség alig több mint 9 millió letöltés ért el.

A fenti listán jól látható, hogy a tíz film között szerepel több, amelyek a mozi pénztáraknál is kitűnően teljesítettek (Harry Potter, A király beszéde, Másnaposok 2., Thor), de olyan is, amely a kalózok érdeklődését felkeltette ugyan, de moziban már kevesebben nézték meg (127 óra, Álomháború).

Mindemellett, ha gyorsan összegzitek az elmúlt év filmtermését, nektek is feltűnik egy-egy cím látványos hiánya. Érdekes, hogy az olyan blockbusterek, mint A Karib-tenger kalózai negyedik része vagy a Transformers széria harmadik epizódja nem került be a tíz legnagyobb illegális letöltést elérő cím közé.

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

Vérre és humorra vágynak a torrentezők

A BitTorrent forgalmi adatai alapján a TorrentFreak minden évben különböző kategóriák szerint összeállítja a kalózkodó internetezők által legtöbbet keresett tartalmak listáját. A portál idén elsőként a televíziós műsorok letöltési mutatóit közölte. E szerint 2011-ben a törvényszéki szakértőként dolgozó sorozatgyilkos történetére volt kíváncsi a legtöbb torrentező. A Dexter című krimi egyes epizódjait mintegy 3,6 millió alkalommal töltötték le illegálisan.

A második legtöbbet letöltött sorozat kétes címét az HBO Trónok harca című produkciója nyerte, amelyet epizódonként 3,4 millióan kerestek. A harmadik helyre az Agymenők című sorozat került epizódonkénti 3,09 milliós letöltési számmal.

A tízes lista további helyezettjei között a Doktor House, az Így jártam anyátokkal, a Glee – Sztárok leszünk!, a The Walking Dead, a Terra Nova, a True Blood – Inni és élni hagyni és a listát záró Totál Szívás szerepel.

Ahogy a fenti táblán is látható a lista első két helyezettje esetében a letöltési mutató magasabb annál, mint ahányan átlagosan a tévé előtt ülve követték a sorozatot. A Dexter esetében ez epizódonként egymillióval több letöltést jelent, mint tévénézőt. A Trónok harca esetében már kisebb a különbség, míg a lista többi nyolc sorozatát lényegesen többen követtéka a tévén keresztül, mint ahányan az illegális letöltést választották.

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

Tudom, mit töltöttél le!

Kémkedni jó - legalábbis egy újabb fejlesztésű szolgáltatás szerint, amely megmutatja, mit töltöttél le nyilvánosan a BitTorrent rendszerén keresztül, de azt is, mit töltöttek le mások. A YouHaveDownloaded.com fejlesztői szándékaik szerint arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az interneten minden nyilvános (hacsak nem tesszük meg a szükséges óvintézkedéseket), de valójában egy nagyon tartalmas kémhálózatot hoztak össze.

A "Mit töltöttél le" néven futó szolgáltatás orosz fejlesztői egy olyan adatbázist építenek, amely listáz minden egyes nyilvános letöltést, azaz azokét, akik titkosítással nem gondoskodnak IP-címűk anonimitásáról. Az adatbázis jelenlegi állása szerint több mint 52 millió IP-címet tartalmaz, amelyeken keresztül 1,9 millió darab, mintegy 103 terabájtnyi fájl került megosztásra.

Megnéztük mi is, hogy mit mutat a rendszer, ha a www.youhavedownloaded.com oldalra kattintunk. De mivel a mi rekordunk tiszta (szép is lenne, ha nem így lenne...), felajánlja, hogy megnézhessük, mit töltöttek le mások. 

A tapasztalat kedvéért megnéztük, mit töltött le az utolsó IP-cím tulajdonosa. Rögtön kiderült, hogy a rendszer lokalizálja is az IP-címet, továbbá az is, az érintett milyen zenét szeret.

A TorrentFreak szerint azok esetében, akik dinamikus IP-címet használnak, az oldal automatikusan mások letöltési rekordját mutatja meg.

0 Tovább

Magyar szolgáltatók is lassítják a torrentforgalmat?

Érdekes összeállítást közölt a TorrentFreak egy, a napokban megjelent cikkében. A Measurement Lab 2008-2010 közötti adatgyűjtése alapján összegyűjtötte, hogy hol, melyik internetszolgáltató, milyen mértékben lassítja a BitTorrent forgalmat, amelyen bár legális tartalommegosztás is zajlik, mind tudjuk, hogy igen-igen jelentős számú jogsértő tartalomhoz férnek hozzá ezen keresztül az internetezők. Lássuk, mit tapasztaltak.

Az Egyesült Államokban a Comcast 2008-ban még a BitTorrent forgalom közel felét (49%) korlátozta, de aztán a szigorítást feloldották, és ma már csak 3 százalékos arányban lassítják a hozzáférést. Az országban jelenleg a Clearwire fogja vissza legjobban az adatcserét, 17 százalékkal. Kanadában majd minden szolgáltató alkalmazza a lassítást, leghatározottabban a Rogers (78%), legkevésbé a Videotron (3%). Nagy-Britanniában a Tiscali és a BT Group fogja vissza leginkább a forgalmat (27%), míg a BSkyB a legengedékenyebb (5%). Ausztráliában, Svédországban és Franciaországban - érdekes módon - egyetlen netszolgáltató sem korlátoz, viszont Németországban a Kabel Deutscland a forgalom 36, Lengyelországban a UPC a 87 százalékát lassítja.

Megnéztük a Measurement Lab adatgyűjtését, így a magyar adatokról is számot tudunk adni. E szerint a tavalyi év első félévében a három nagy szolgáltató közül csak az Invitel nem lassította a torrentforgalmat, a Magyar Telekom 7 százalékos, a UPC 20 százalékos aránnyal azonban igen.

Érdemes egyébként elböngészgetni az adatok között szolgáltatókra és időszakokra lebontva. Az Invitel ugyanis 2008 második félévében és 2009 év elején jelentős, 20 százalék feletti forgalomlassítást is alkalmazott. A Magyar Telekom 6 és 17 százalék közötti, míg a UPC a vizsgált időszakban 11-től a 47 százalékig terjedő forgalomlassítást is alkalmazott.

Nagy kár, hogy az adatok csak 2010. első negyedévéig érhetők el. Kíváncsiak lennénk, most milyen a forgalom...

0 Tovább

Minden idők legtöbbet letöltött filmjei

Ötévnyi adatgyűjtés alapján a TorrentFreak a héten nyilvánosságra hozott egy tízes toplistát, amelynek a "Minden idők legtöbbet letöltött filmjei" címet adták a szerzők. Eltaláljátok melyik az első?

Bár az illegális letöltők és a mozi nézők érdeklődése nem mindig áll összhangban, azaz nem feltétlenül ugyanazt töltik le legtöbben, mint amelyre a legtöbb jegyet eladják, azért nem nehéz kitalálni, hogy minden idők legsikeresebb mozifilmje egyben a kalózok kedvence is. James Cameron szupermoziját, az Avatart 21 millió alkalommal töltötték le illegálisan.

Torrent statisztika: letöltési mutatók és összes bevétel

A TorrentFreak évek óta heti rendszerességgel közli az aktuális letöltési statisztikákat, 2006-ig visszamenően ezeket összegezték. Ennek alapján az Avatar mintegy két millió letöltéssel előzi meg a 2. és 3. helyen végzett A sötét lovagot és a Transformers sorozat első részét, és hárommilliót ver rá a 4. helyezett Eredetre. Ötödikként a Másnaposok, hatodikként a Star Trek futott be. Hetedik a Ha/Ver, míg nyolcadik A tégla lett. A sort A hihetetlen Hulk és A Karib-tenger kalózai: A világ végén zárja.

Érdemes összevetni a letöltési számokat a bevételi adatokkal. Az első két film egyben a legtöbb jegyeladást is produkálta, ellenben a negyedik jobban keresett a harmadiknál, de a 825 millió dolláros bevétele még így is lemarad a 10. helyezett Johnny Depp film legális, 963 milliós sikere előtt. 

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek