Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Milliárdnyi kattintást vonzanak a fájlcserélő oldalak

Az mondják ugye a jogvédők, hogy a kalózkodás elleni harc mindaddig nem lehet sikeres, amíg van kereslet az illegálisan terjesztett tartalomra. Na most, megbecsülendő, hogy mekkora is lehet ez a kereslet, amelyet meg kellene győzni a legális szolgáltatások használatának fontosságáról, ahhoz érdemes egy pillantást vetni az alábbi táblázatra.

A gyűjtést a Google adatbázisa alapján a TorrentFreak készítette, és kitűnően látszik belőle, hogy a tíz legnagyobb P2P oldal több tízmilliónyi látogatót vonz havonta, míg az oldalmegtekintések száma alulról fölfelé a százmilliós nagyságrendtől a milliárdos mennyiségig nő.

Két dolog érdekes még ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy torrentekkel foglalkozó híroldal szerint a Google jelentősen alábecsüli a kattintások számát. Pl.: a The Pirate Bay saját állítása szerint az oldal nem 650 millió, hanem 1,5 milliárd megtekintést generál havonta. Ez több mint a duplája a táblázatban szereplő tételnek.

A másik érdekesség, amire a cikk írói felhívják a figyelmet, hogy egyfajta átrendeződés játszódott le a fájlcserélési szférában. A tíz leglátogatottabb oldal közül ugyanis 7 cyberlocker (olyan oldal, amely tárolja is a letölthető fájlokat). Mint írják, öt éve még a BitTorrent oldalak domináltak a kínálatban, de azóta a cyberlocker felületek nem csak felkapaszkodtak, de túl is nőttek ezeken.

0 Tovább

23 ezer fájlcserélő "felmentve"

23 ezer fájlcserélőt mentett fel az amerikai bíróság, azaz, hogy egészen pontosak legyünk arról döntött, nem indítható ellenük eljárás abban a formában, ahogy azt a hollywoodi stúdió elgondolta.

Korábban mi is megírtuk, hogy A feláldozhatók című filmet gyártó NU Images rekordmennyiségű, 23322 internetező ellen indított eljárást, akik illegálisan töltötték le a filmet az internetről. (A rekordot egyébként alig két hétig tudták tartani, miután A bombák földjén gyártója 24583 IP cím megadásával nyújtott be keresetet a letöltők ellen.) A cég jogi képviselői a hosszú IP cím listát a washingtoni bíróságra (U.S. District Court of Columbia) adták be, kérve a hivatalt, hogy kötelezze az internetszolgáltatókat az előfizetők IP címek alapján történő azonosítására.

Az ügyben eljáró bíró első körben az illetékesség kérdését vizsgálta meg. Ennek alapján úgy határozott, hogy a bíróság csak azon személyek ellen illetékes eljárni, akik a bíróság körzetében élnek, azaz a NU Images nem kérheti olyan internet előfizetők adatait, akik a körzethatárokon kívül eső országrészekben élnek. A TorrentFreak becslése szerint ez azt jelenti, hogy a megnevezett IP címek 99 százaléka hatáskörön kívüli, azaz mintegy 23200 letöltő egy időre bizonyosan fellélegezhet.

0 Tovább

Harry Pottert keresik a torrentezők

A múlt hét óta vetítik a mozikban a Harry Potter széria befejező részét, de a TorrentFreak összesítése szerint a Halál Ereklyéi II. már a múlt héten a tíz leggyakrabban letöltött kalózfilm között szerepelt.

Az utolsó rész ilyen gyors felbukkanása a torrent oldalakon kevéssé váratlan, hiszen a korábbi epizódok a bemutatót követően hasonlóan gyorsasággal jelentek meg a világhálón. A Harry Potter és a Halál ereklyéi első részének első fél órája például már egy héttel a hivatalos bemutatót megelőzően keringett a neten, a teljes film kalózváltozata pedig egy ideig az egyik legkeresettebb kalóztermék volt Nagy-Britanniában.

A hatodik könyvből készült film sem járt jobban: kamerával felvett kalózkópiája már néhány órával a bemutatót követően felkerült a világhálóra, a fekete-piacon pedig alig néhány nappal később jelent meg. A Harry Potter és a Félvér herceg című részt 2009-ben közel 8 millió alkalommal töltötték le illegálisan, így ezzel bekerült az adott év 10 legtöbbet letöltött filmje közé.

0 Tovább

Szabadalmat sért a BitTorrent működése?

Sokat olvasni arról, hogy egyik, másik BitTorrent kliens ellen peres eljárás indul, mert a rendszeren terjesztett tartalmak illegálisan vannak közölve, sértve ezzel a szerzők jogait. Újdonság azonban annak a lehetősége, hogy a BitTorrent rendszer már önmagában jogsértő lenne. Egy San Francisco-i cég azonban ezt állítja.

A Tranz-Send Broadcasting Network a napokban nyújtott be keresetet az amerikai bíróságra azzal az érveléssel, hogy a BitTorrent a vállalkozás tulajdonában álló szabadalmat sért. Állásfoglalásuk szerint a cég 1999-ben adott be szabadalmi kérelmet egy fájlcserélő szabványra vonatkozóan. Az oltalmat 2007-ben kapták meg.

A kérdéses szabadalom egy olyan fájlcserélő rendszert ír le, amelynek főbb elemei az adatbázis, a kliensek és szerverek. A szerver adaptív módon a letölteni kívánt adatokat egy vagy több klienstől fogadja, az adatokat a hálózatnak és az elérési pontoknak megfelelő optimális adatátviteli sebességet meghatározva továbbítja. Most a bíróságon múlik annak eldöntése, hogy ezzel a szabadalmi leírással azonosan működik-e a BitTorrent, és így jogsértő-e a rendszer.

Ha a bíróság úgy találja, hogy igen, az alapjaiban megingatná a BitTorrent működését. Csak képzeljük el azt a helyzetet, hogy BitTorrent 100 millió felhasználója által indított minden egyes letöltés után jogdíjat kell fizessen...

0 Tovább

Bedobták a törülközőt a svéd kalózok

Nem túl gyakran történik meg, hogy a kalózok önként felhagynak illegális tevékenységükkel, ám most mégis egy ilyen esetről adunk hírt. A napokban felfüggesztette működését Svédország egyik legnagyobb BitTorrent tracker oldala. Az indok: az üzemeltetők félnek a jogi következményektől. 

A mintegy 17 ezer taggal működő Piratetorrents.nu egyike volt az utolsó olyan svéd torrent oldalaknak, amely ellen még kezdeményeztek fellépést a helyi jogvédők és hatóságok. Az üzemeltetők azonban nem mertek további kockázatot vállalni, és inkább bezárták a felületet. Közlésük szerint nem éri meg kockáztatni egy esetleges jogi eljárás következményeit, és vállalni annak lehetőségét, hogy súlyos büntetést szabnak ki rájuk. 

A hírek szerint a döntés részben annak a ténynek köszönhető, hogy svéd és német hatóságok a napokban záratták be a XNT.nu trackert oldalt. A razzia során két személyt is őrizetbe vettek a kalózoldal üzemeltetésének gyanújával. Tehát működik az elrettentő hatás?

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek