Lendületes - ez a jelző jutott eszembe elsőként az IBM eredetiségigazoló technológiájának reklámját látva. A cég egyike annak - a szerencsére manapság egyre növekvő számú - vállalkozásnak, amely a fogyasztók biztonságát szem előtt tartva eredetiségigazoló technológiákat dolgoz ki.

Ahogy a lenti videóban is látható/hallható a gyógyszerek csomagolásán elhelyezett egyedi azonosító címkék követhetővé teszik a gyógyszerek útját a gyártótól a fogyasztóig, igazolják azok eredetiségét, egyúttal segítenek távol tartani a hamisítványokat a patikák polcairól, és így a gyógyulni vágyó betegektől.

A nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása egyébként egyike a gyógyszeriparral szemben egyre határozottabban megfogalmazott elvárásoknak. Az Európai Unió által jelenleg is tárgyalt gyógyszerhamisítás elleni programcsomag is előírná az EU területén gyógyszereket forgalmazó cégek számára, hogy termékeiket a reklámban látható, illetve hasonló működési elvű biztonsági jelzésekkel lássák el. Ezzel is védve engem, mint fogyasztót a hamisítás veszélyeitől.

Az EU-s programról bővebb info itt.