A tavalyi évben az olasz hatóságok 130 millió darab hamis árut foglaltak le, az autóalkatrészektől kezdve a szépségápolási cikkekig szinte minden termékkör érintett volt. A 2012-es adatokhoz mérve ez 25 %-os növekedést jelent.

Az olasz pénzügyőrség keddi sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozták a 2013-as év hamis termékek elleni küzdelmének statisztikai adatait. A jelentésből kiderül, hogy a hatóságok összesen 11 409 akciót hajtottak végre az itáliai félszigeten, amelyek közül sokat az Europol és az Interpol közreműködésével valósítottak meg.

A lefoglalt áruk legnagyobb részét, 53 millió darab, a fogyasztók életére komoly veszélyt jelentő szépségápolási és egyéb higiéniás termék tettek ki. Emellett hatalmas mennyiségű, 42 millió darab szórakoztató elektronikai készüléket is lefoglaltak a pénzügyőrök. A beszámoló külön kitér a gyermekjátékokra, ezekből több mint 13 millió került elkobzásra.

A jelentés szerint a hatóságoknak sok millió illegálisan becsempészett ruhadarabot is sikerült kivonni a forgalomból, amelyeket már országon belül, Olaszország középső és északi régióiban láttak el hamis márkajelzésekkel.

Az olasz pénzügyőrök a szerzői jogok védelmében is rengeteg erőfeszítést tettek. Sikerüket jelzi, hogy tavaly 84 illegálisan működő portált sikerült bezáratniuk, amelyeken többnyire hamis termékeket árusítottak vagy illegális tartalmakat tettek letölthetővé a kalózok.

via: thelocal