Valljuk be, sokszor támad olyan érzésünk, hogy egy kissé túl sok reklám található egy-egy oldalon, és ez alól a legnépszerűbb videómegosztó sem kivétel. Mégis, pár barátságtalan fertőző program, azaz malware még ezt is elviselhetetlenebbé tudja tenni. Kiderült ugyanis, hogy néhány YouTube letöltő programmal olyan bővítmények települtek az azokat használók böngészőibe, amivel a csalók ki tudták cserélni a videós portálon futó hirdetéseket.

Sőt az elkövető, a Sambreel olyan nagyvállalatoknak adta el az illegálisan megszerzett hirdetési helyeket, mint az Amazon, a Blackberry vagy a Toyota, akiknek valószínűleg fogalma sem volt arról, hogy törvénytelenségben vesznek részt.

A „Best Video Downloader” és az „Easy YouTube Downloader” nevű alkalmazásokról már biztosan kiderült, hogy érintettek a csalásban. Aki tehát ezekkel a programokkal töltött le videókkal a videómegosztóról, ami egyébként szintén tiltott, annak a számítógépe valószínűleg fertőzött.

A Spider.io – a cég amely feltárta a visszásságokat – szerint 3,5 millió felhasználót érinthet a dolog világszerte. Részükről kissé optimista hozzáállás volt azt feltételezni, hogy egy tiltott műveletet támogató program nem tartogat rejtett meglepetéseket.

via: gizmodo