Az amerikai szellemi tulajdon védelmére megalakult bizottság (Commission on the Theft of American Intellectual Property) legújabb jelentésében minden eddiginél durvább eszközök bevetésére tett javaslatot a kalózok és a hamisítók ellen.

A bizottság szerint, a káros tevékenységek okozta veszteség meghaladja a 300 milliárd dollárt, és ami még fájóbb, a hamisítás és a kalózkodás egymillió munkahelyet is eltűntett az USA gazdaságából.

A bizottság által elképzelt megoldás működési elve nagyon hasonlít, az ún. ransomware, azaz rosszindulatú programokéra, melyeknek lényege az, hogy a támadó a „fertőzött” számítógépekben valamilyen ideiglenes kárt tesz, hogy rávegye a felhasználót szándékainak teljesítésére.

Ezt a mechanizmust használná ki a bizottság az illegális fájlok elleni harcban is. Ha az előzetesen feltelepített program illegális fájlokat talál a számítógépen, akcióba lendül és zárolja azt, rákényszerítve ezzel a felhasználót arra, hogy felvegye a kapcsolatot a hatóságokkal. További ötletek is vannak a jelentésben, pl. az illegális tartalmakat fogyasztót a saját számítógépében található webkamera segítségével fotóznák le, illetve távolról vezérelve akár fizikálisan is tönkre tennék a számítógépét.

A felsorolt módszerek egyike sem számít egyelőre törvényesnek, a bizottság azonban erősen lobbizik, hogy az amerikai gazdaság védelmében megvalósulhassanak a jelentésben vázolt elképzelések.

kép és hír via: techspot