Két forgatókönyvíró bírósághoz fordult szerzői jogaik megsértése miatt, mivel szerintük az ő forgatókönyvük alapján készül az Amerikában nagy sikerrel futó New Girl (Új lány) című tv sorozat. A bíróság döntésére várnak a gyártás leállítására, valamint nyilvános bocsánatkérést is követelnek.

 

Stephanie Counts és Shari Gold azért fordult a kaliforniai bírósághoz, mert úgy vélik, hogy az általuk írt, Square One (Startmező) című sorozat forgatókönyvét használták fel egy másik sorozat megalkotásához anélkül, hogy erre engedélyt adtak volna.

A két sorozatban olyan egyezések vannak, amik valóban nehezen írhatók a véletlen számlájára. A kerettörténet és a szereplők is ugyanazok (egy nő és három férfi), a személyiségjegyeik is megegyeznek, sőt, a legjobb barát karakterének mindkét sorozatban “CeCe” a neve, vagy a monogramja “C.C.”

A szerzők szerint a történet személyes élményeiken alapul, azokból az időkből, amikor a Georgiai Egyetemre jártak. Stephanie Counts rájött, hogy a férjének házasságon kívüli kapcsolata van, ezért elhagyta őt, majd ezek után összeköltözött fivérével és annak két (szintén férfi) barátjával. Az akkori feljegyzéseiből született később a Square One.

A TV sorozatként elképzelt mű első epizódjának vázlatát egy független producer, Holly Harter átíratta velük, mivel szerinte az jobban érvényesült volna filmként. A szerzők ezért átírták, majd árulni kezdték, amelyet Harteren keresztül több ügynökség is megkapott, köztük a William Morris Endeavor (WME) is. A tárgyalások végül kútba estek, és a forgatókönyv parlagon maradt, legalábbis ezt gondolták Counts-ék.

Egészen 2011 februárjáig nem is történt semmi, amikor viszont kiderült, hogy a WME-vel kapcsolatban álló Elizabeth Meriwether az ő történetükhöz kísértetiesen hasonlító sorozat forgatását kezdte el előkészíteni. A Meriwether féle szériát végül meg is vette a 20th Century Fox Television stúdió, és azóta is nagy sikerrel vetítik, immáron harmadik éve.

A bonyodalmakat csak fokozza, hogy Counts és Gold állítása szerint a tv társaság később 10.000 dollárt (2,2 millió forintot) ajánlott fel nekik azért, hogy ne pereljenek. Ez volt az utolsó csepp a pohárban, a „nevetséges összeg” hallatán, a szerzőpáros úgy döntött, hogy bírósághoz fordul. Counts és Gold most leállíttatnák a gyártást és kártérítést, valamint nyilvános bocsánatkérést várnak. Az ügyben a Fox egyelőre nem nyilatkozott, a WME pedig megtagadta a válaszadást.

via: hollywood reporter