Mint bizonyára ti is tudjátok, rendkívül kellemetlen védjegyjogi vitába futott bele az Apple Kínában. Egy helyi cég, a Proview ugyanis az aktuális hírek szerint jogosan birtokolja az iPad védjegyet az ázsiai országban, és már meg is kezdte az Apple táblagépeinek letakarítását a kereskedők polcairól. Az Apple persze fellebbezett a kínai bíróság határozata ellen, de az újabb ítélet megszületéséig könnyen lehet, hogy a termékhiány problémáját is orvosolnia kell. (Részletek ITT.)

Az Apple kontra Proview esethez most egy kis adalékot hoztunk, mégpedig a The Wall Street Journal cikke alapján, ami a kínai cég iPad névre keresztelt készülékét mutatja be. A Proview az iPad nevet az "Internet Personal Access Device" rövidítéseként használja, amely hirdetése szerint az alábbi képen szereplő számítógépet takarja. A készülék fejlesztésére állítólag 30 millió dollárt költöttek, és 1998 és 2009 között gyártották.

http://postr.hu/js/tiny_mce/themes/advanced/img/trans.gifAz első ránézésre látszik, hogy a Proview iPad-jének a nevén kívül semmi köze az Apple táblagépéhez. Viszont ugye ismerős?! Az Apple - minő véletlen - szintén 1998-tól forgalmazta a lenti Macintosh számítógépét...

Az Engadget portál szerint egyébként a Proview 2010-ben csődbe ment, tulajdonát, köztük az iPad védjegyet jelenleg nyolc bank felügyeli. A cég adóssága meghaladja az 1 milliárd dollár, ami megmagyarázza, miért szeretne mind nagyobb összeget kicsikarni az Apple-ből a védjegy átadásáért.

(Via: WSJ, Engadget)