Többször hallottunk már arról, hogy okostelefonos alkalmazással könnyedén lehetne azonosítani a hamisítványokat. Az alábbi videó azt mutatja meg, eredetiséget ellenőrizni mobiltelefonnal tényleg mennyire egyszerű.

A mobiltelefonos eredetiség ellenőrzés rendkívül kézenfekvő ötlet, ha tekintetbe vesszük, hogy még a legszegényebb afrikai országokban is nagyarányú a mobilpenetráció. Nem meglepő, hogy a gyógyszerhamisítás által erősen sújtott kontinensen egyre több országban vezetik be a programot, amelynek segítségével SMS-ben lehet lekérdezni a beszedni kívánt gyógyszer eredetiségét.

Az egyszerű kódsor begépelésénél egyel fejlettebb megoldás a vonalkód és a QR kód beolvastatása és lekérdezése. A vásárló itt beolvastatja készülékével a kódot, elküldi a megadott szolgáltatónak, amely az adatok lekérdezése után visszajelzést ad a termék valódiságáról. A rendszer gyakorlatilag bármely termék esetében alkalmazható: a kód ruházati termékek címkéjére, gyógyszerek dobozára, elektronikai termékek csomagolására nyomtatható.

Ahogy a fejlett országokban egyre nő az okostelefonnal rendelkezők aránya, a készülékek egyre inkább a tudatos vásárlás eszközeivé válnak. Ha beolvasunk egy vonalkódot, hogy többet tudjunk meg egy termékről, miért is ne használhatnánk ugyanezt a módszert arra, hogy a megvenni kívánt termék eredetiségéről döntsünk?